Respectă aceste tradiții pentru spor și sănătate, la praznicul Cuvioasei Parascheva

În ziua de 14 octombrie este o sărbătoare creștin-ortodoxă în care credincioșii cinstesc moaștele Sfintei Parascheva. Totodată, această zi are semnificații deosebite în calendarul popular care respectă anumite tradiții, specifice praznicului, tradiții care să aducă în viața credincioșilor spor în munca lor și sănătate.

În ziua praznicului, credincioșii se închină la Cuvioasa pentru împlinirea dorințelor
În lăcaşuri de cult ortodoxe, în biserici şi mănăstiri, credincioșii se roagă pentru sănătatea lor și a copiilor, pentru a alunga paguba şi blestemele din viața lor. În același timp, credincioșii care o prețuiesc pe Cuvioasa prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.

În ziua sărbătorii, gospodinele nu trebuie să arunce lături în curtea casei
Praznicul Cuvioasei Parascheva este zi nelucrătoare. De aceea, gospodinele nu trebuie să spele rufe şi nici să arunce lături în curtea casei. Tradiția spune că cine respectă această tradiție, va fi protejat de Cuvioasa Parascheva de boli de ochi şi de cap.

Distribuie prietenilor

Cuvioasa poartă haine noi în ziua sărbătorii
În fiecare an, Cuvioasa Parascheva poartă haine noi ; este vorba despre un ritual care se respectă după reguli stricte. În timpul când se împlineşte acest ritual, Catedrala Mitropolitană din Iaşi este închisă. Cu o zi înainte de Sfânta zi de Paște , hainele Cuvioasei se schimbă cu altele de culoare albă. Cuvioasa poartă noul strai până la pranicul Pogorârii Duhului Sfânt (la Rusalii). Atunci, Cuvioasa primeşte alte veşminte cu care va rămâne îmbrăcată până la viitorul hram. Totdeauna, hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor ortodoxe care poartă hramul Cuvioasei Paraschiva atât în ţara noastră, cât şi în străinătate.

În ziua sărbătorii se fac pomeni pentru rudele răposate fără lumânare
Prin tradiție, în această zi se fac pomeni pentru morții din familie care nu-și găsesc liniștea, adică pentru rudele răposate care au murit fără lumânare și au fost ingropate fără preot. Dar la aceste mese nu se servesc poame cu miezul în formă de cruce: nuci și castraveți.

Se pregătesc mese cu bucate tradiţionale pentru săraci
Prin tradiție, în ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale, pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale și invită la masă familiile mai sărace cu mulţi copii. De asemenea, în curtea bisericilor se pregătesc mese îmbelşugate la care sunt invitați enoriaşii din comunitatea respectivă.

Se aprind focuri tradiţionale pentru a alunga spiritele negative
În zonele rurale, în ziua sărbătorii, în curţile gospodarilor se aprind focuri pentru a alunga spiritele negative şi pentru a primi alinare în momentele de cumpănă sufletească şi trupească.
Fetele necăsătorite se roagă, postesc și aduc de la biserică o iconiță cu Sfânta pentru a avea noroc
Prin tradiţie, în ziua sărbătorii, fetele necăsătorite se roagă, postesc și aduc în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta , dar şi o crenguţă de busuioc, pentru a avea parte de un soţ bun şi iubitor.

Un ritual împlinit de viitoarele mame
Viitoarele mame oferă dulciuri copiilor săraci în ziua sărbătorii pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară.

Sărbătoarea Cuvioasei aduce bucurii credincioșilor
Prin tradiție, praznicul Cuvioasei Parascheva aduce bucurii credincioșilor. Va fi o zi cu surprize plăcute mai ales pentru mame, femei, copii și pentru persoanele bolnave care-i cer ajutorul Cuvioasei.

Ce prevestesc prognozele meteo în ziua sărbătorii
Totodată, tot prin tradiție, așa cum va fi vremea în ziua praznicului Cuvioasei Parascheva ( 14 octombrie) aşa se va menține până la praznicul Sfântului Dimitrie, pe 26 octombrie, dar și la alte sărbători importante din timpul anului. Când frunzele copacilor se îngălbenesc și cad repede, acest semn prevestește că anul viitor va fi roditor.

Dacă în toamnă nu plouă, până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând
Oierii știu cum va fi iarna în acel an după cum se comportă oile în ajunul sărbătorii Cuvioasei : dacă oile se culcă adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.

Sursa – click.ro