Pentru că toamna este anotimpul în care se serbează ziua internațională a zâmbetului, credem că e firesc să recunoaștem: zâmbetul chiar contează. Și, deși se spune că sprâncenele fac cea mai mare diferență la nivelul chipului, zâmbetul influențează extrem de mult felul în care aratăm și maniera în care ne reflectăm emoțiile.
Cum ar fi viața fără acele zâmbete sincere împărtășite la cafeaua de duminică cu prietenii tăi? Și, punându-ne această întrebare, ne-am dat seama că frumusețea zâmbetului ține nu doar de alinierea dinților, ci și de nuanța acestora și de strălucirea pe care o emană. Dr. Alexandra Mircea vorbește despre trei moduri în care ne putem transforma zâmbetul într-unul mai alb, mai strălucitor, mai…plin și adevărat.
Ce poți face pentru un zâmbet mai alb
Poate că pare intuitiv, însă trebuie să știi că primul pas către un zâmbet mai strălucitor este tratarea tuturor afecțiunilor dentare pe care le ai – cum poți avea un zâmbet impecabil dacă ai carii? Ai putea spune că „nu se văd” – în realitate, se văd. Sau, mai bine spus, se simt.
Testeaz-o pe pielea ta: mergi la stomatolog și rezolvă acele carii sau fă acel tratament gingivita pe care îl amâni. Vei vedea că, fără să faci aparent nimic legat de estetică, zâmbetul tău se va îmbunătăți. După ce rezolvi orice afecțiune orală ai avea, iată 3 moduri prin care îți re-aduci strălucirea în zâmbet:
- Renunță la alimentele și băuturile care pătează
Chiar dacă pare o comparație bizară, să ne gândim la haine: le poți păta cu vin sau cafea, nu? Ei bine, fix așa funcționează și pentru dantură:
- evită cafeaua, ceaiul și vinul – știm că s-ar putea să fie băuturile tale favorite, dar sunt și cele care îți îngălbenesc dinții cel mai rapid; încearcă să bei ceaiul și cafeaua cu paiul, dacă nu le poți elimina;
- evită alimentele acide, precum lămâile și roșiile – deși sunt bune pentru organsimul tău, acidul din ele erodează smalțul și lasă la iveală dentina galbenă de dedesubt;
- evită alimentele și băuturile pline de zahăr – dar deja știi asta: zahărul este una dintre cauzele apariției cariilor, iar cariile produc discolorații;
- limitează alimentele extra-pigmentate, precum rodiile sau fructele de pădure.
- Practică îngrijirea orală conștientă
Adică nu mai lua îngrijirea orală ca pe un automatism. Nu poți imita zâmbetul sănătos – trebuie să deprinzi obiceiurile corecte de îngrijire orală, cu periaj de două ori pe zi (periuță cu perii moi, fără tehnica de stânga-dreapta), însoțit obligatoriu de apă de gură și ață dentară. Și durata de periaj trebuie să fie de două minute, iar media în țara noastră este de 45 de secunde – ceea ce nu ne aduce o igienizare eficientă.
- Ce s-ar putea să îți îngălbenească dinții…
…Este chiar viciul multor oameni. Da – vorbim despre tutun, în toate formele lui. Nu doar că fumatul îți pune sănătatea generală la risc, însă te împiedică să ai un zâmbet alb și strălucitor. Și nu există niciun compromis aici: nu e suficient să limitezi acest obicei, trebuie să renunți complet la el.
Zâmbet mai strălucitor la cabinet
Dacă dinții tăi deja sunt extrem de îngălbeniți, procesul s-ar putea să nu mai fie reversibil prin metodele de mai sus (deși în continuare îți recomandăm să limitezi cafeaua). Însă există și atunci soluții optime pentru recăpătarea strălucirii: albirea dentară profesională, în cabinet, sau tratamentul cu fatete dentare.
Când vine vorba despre costuri, un pret fatete dentare va fi mai ridicat decât albirea dentară, însă rezultatul va rămâne cu tine pentru totdeauna. Da, vei avea dinții albi pe care ți-i dorești și vei putea și să bei cafea. Oricum ar fi, pigmentația dinților nu ne afectează doar din considerente estetice:
„Există situații în care o pigmentare a dinților poate ascunde alte probleme: de exemplu, nervul unui dinte afectat iremediabil duce la modificarea coloristică a acestuia, și netratarea afecțiunii poate duce la complicații – infecție, abces și eventual extracția dintelui.” – dr. Alexandra Mircea
Să ai parte de o revitalizare a zâmbetului nu îți re-aduce doar strălucirea pe chip, ci și încrederea în tine. De câte ori nu ai zâmbit timid doar pentru că nu erai satisfăcut de zâmbetul tău?
Iar lumea ne oferă atât de multe motive pentru care ar trebui să zâmbim, încât ar fi păcat să nu o facem, mai ales cu stomatologia modernă, care ne vine în ajutor cu soluții non-invazive, eficiente și nedureroase. Și, în final, toate acestea merită: pentru că zâmbetul rămâne cea mai onestă propoziție, pe care nici măcar nu e nevoie să o rostești.