Sinuzita maxilară – cum o recunoști, ce cauze are, ce tratament trebuie să urmezi

Cum recunoști sinuzita maxilară?

Sinuzita maxilară reprezintă o afecțiune destul de des întâlnită, iar un medic stomatolog specializat în acest domeniu va trebui să o distingă de o afecțiune dentară. Sinusurile maxilare reprezintă două cavități ce se află în jurul nasului de o parte și de alta și conțin aer, fiind acoperite de mucoasa sinuzală. Aceste cavități ajută la filtrarea aerului în momentul vorbirii. Sinuzita maxilară este o infecție bacteriană ce își face apariția de cele mai multe ori după o infecție virală. Poate fi descoperită întâmplător în unele situații, pe radiografii sau la un control de rutină.

Care sunt cauzele sinuzitei maxilare?

Sinuzita maxilară este o inflamație a mucoasei, fiind produsă de bacterii și fungi. În multe situații este produsă de o infecție mixtă, și putem aminti în acest sens și de o infecție micotică. Cea mai frecventă cauză a sinuzitei maxilare este trecerea unei infecții din cavitatea nazala către cavitatea maxilară. Totodată, infecția poate trece și de la dinți spre sinusuri. Cariile complicate și profunde pot fi o cauza a sinuzitei maxilare. Totodată o cauza a sinuzitei poate fi reprezentată de un implant dentar prost plasat, o mușcătură incorectă și un tratament ortodontic greșit aplicat, indiferent dacă purtăm un aparat dentar safir preț, metalic sau ceramic.

Sinuzita maxilară simptome

În cele mai multe situații sinuzita maxilară este confundată cu o complicație a unei răceli, însă simptomele se pot agrava în cazul sinuzitei, iar în cazul răcelilor acestea tind să se amelioreze în câteva zile. Referitor la sinuzita maxilară simptome, putem aminti de: sinusuri înfundate, stare de oboseală generală, senzație de presiune în zona sinusurilor, dureri de cap, secreții nazale intens colorate și abundente, tuse cu expectorații, respirație greoaie, obstrucție nazala, dureri de urechi, dureri de dinți, etc.

Ce tratament trebuie să urmezi?

Un tratament pentru sinuzita maxilară, poate fi de tip profilactic sau curativ. Tratamentul profilactic se referă la tratarea și evitarea problemelor dentare și a accidentelor ce pot duce la apariția unei sinuzite maxilare precum: obturații de canal, tratarea incorectă a infecțiilor, inserarea implanturilor fără a perfora membrana sinusala, etc.

Pe de altă parte, tratamentul curativ pentru sinuzita maxilară, presupune îndepărtarea factorului cauzal, aplicarea unui tratament medicamentos sau chirurgical. După ce a fost îndepărtat factorul ce cauzează sinuzita maxilară, va urma un drenaj sinuzal și se va administra un tratament antibiotic și antiinflamator.

Dacă sinuzita maxilară are drept cauza o infecție la nivelul dintelui, atunci medicul dentist va îndepărta dintele cu probleme dacă acesta este irecuperabil. Dacă acesta poate fi păstrat, se va trata pe canal și se va monitoriza cazul. Pentru sinuzita maxilară, tratamentul medicamentos este indispensabil.

Având în vedere aceste informații referitoare la sinuzita maxilară, la cauze, simptome și tratament, ai posibilitatea de a lua deciziile potrivite pentru a te bucură de o stare de sănătate optimă, fără dureri și alte complicații.

Parteneri