AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România, în fața celei mai mari achiziții militare din istoria sa. Contractul urmează să fie încheiat cu compania Lockheed Martin

România se pregătește pentru cea mai mare achiziție militară din istoria sa. Este vorba despre 32 de avioane de luptă de ultimă generație F-35.

Acestea ar urma să înlocuiască treptat, după anul 2030, escadrilele de avioane F-16 achiziționate de armata română la mâna a doua pe parcursul ultimilor ani.

Echipa Antena 3 CNN a filmat în Texas avioanele F-35.

“Aparatele F-35 ar putea ajunge în România cel mai devreme după anul 2030. Pentru asta, reprezentanții României ar trebui să semneze contractul cu compania Lockheed Martin în perioada următoarelor două-trei luni. Avioanele de generația a cincea ar urma să aducă un plus evident Forțelor Aeriene Române care, în momentul de față, asigură misiuni de poliție aeriană cu aeronavele de tip F-16.

Sunt 32 de avioane F35 pe care România le-ar putea primi într-o primă tranșă și cu care ar urma să doteze două escadrile. Suma aferentă acestei prime achiziții este de 6,5 miliarde de dolari.

Suma include aparatele, sprijinul logistic, instruirea piloților și munițiile”, a relatat, din Texas, corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

Parlamentul de la București a aprobat, anul trecut, achiziția a 32 de avioane F-35
Parlamentul României a aprobat, în octombrie anul trecut, solicitarea MApN, de achiziție a 32 de avioane F-35 pentru suma de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.

Ministerul a trimis forului legislativ solicitarea de achiziție după aprobarea în CSAT a “Concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

F-35 a început să devină avionul pentru care optează tot mai multe state NATO, inclusiv din Europa Centrală și de Est.

Astfel, potrivit informațiilor apărute în presa națională și internațională, Cehia urmează să se doteze cu 24 de astfel de aparate iar Polonia cumpără, la rândul său, 32 de avioane F-35 pentru care va plăti circa 4,6 miliarde de dolari. Suma plătită de polonezi nu ar include și munițiile aferente.

Cântărește, gol, 13,3 tone și are o masă maximă la decolare de 31 de tone.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!