• Home
  • Știri
  • România intenționează să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina

România intenționează să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina

export cereale

România intenționează să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina vecină, deoarece escaladarea atacurilor Rusiei în Marea Neagră exacerbează riscurile pentru comerțul global cu alimente.

România are un rol substanţial în tranzitul cerealelor şi a produselor agricole din Ucraina, în condiţiile în care prin România au trecut deja 20 milioane tone de cereale, a declarat ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu.

„România a jucat deja un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina către ţările care au nevoie. Subliniem faptul că aproape 20 de milioane de tone au tranzitat deja şi dacă ne comparăm cu celelalte 33 de milioane de tone ale Acordului din Marea Neagră, facilitat de ONU şi Turcia, din care Rusia tocmai a ieşit, se vede foarte clar rolul esenţial pe care îl joacă România în acest proces de a ajuta în continuare Ucraina. Vom continua şi vor spori aceste eforturi să ajutăm Ucraina să-şi ducă grânele acolo unde este nevoie. Ceea ce face Rusia la Marea Neagră pune în pericol întreaga securitate alimentară globală”, a afirmat Luminiţa Odobescu, potrivit adevarul.ro.

Pe fondul escaladării militare a Rusiei în Marea Neagră și al riscurilor la adresa comerțului mondial cu alimente, România intenționează să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina – Dunărea.

Bucureștiul intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, să crească numărul de personal la punctele de trecere existente și să recruteze piloți maritimi pensionari și militari pentru a accelera tranzitul navelor prin canalele Dunării.

„Vom îmbunătăţii infrastructura rutieră şi feroviară, infrastructura de transport fluvial. Au fost deschise noi puncte de frontieră. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană în cazul acestor coridoare ale solidarităţii. Există o platformă de coordonare pentru a facilita tranzitul de produse alimentare din Ucraina, toate cele cinci state vecine, la care contribuie inclusiv Ucraina şi Moldova, tocmai pentru a găsi soluţii pe de o parte să blocăm orice blocaj de ordin logistic şi pe altă parte să creştem capacitatea de tranzit în această perioadă extrem de dificilă. Situația de securitate, desigur, nu este ușoară, dar suntem foarte hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina”, a declarat ministrul român de Externe, potrivit Bloomberg.

Continuarea aici

Parteneri