România, pe locul 2 în ceea ce privește migrația populației, după Siria

Nu am trecut printr-un război, la fel ca Siria, dar țara noastră este pe locul doi în ceea ce privește migrația populației. 10 milioane de români traiesc departe de țara în care s-au născut. Așa a apărut o Românie care își face loc de ani de zile printre străini, și pentru care autoritățile nu au nici cea mai vagă idee cum să o aducă acasă.
„Publicarea primei Enciclopedii a românilor de pretutindeni.[…] Acest proiect a fost inițiat pentru a aprofunda cunoasterea comunitatilor din afara României, oriunde ar fi acestea, de a le susține”, declară Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit stiri.tvr.ro
Planul ministerului e însă criticat de academicianul Eugen Simion: „Tot acest program care e frumos, e fascinant -conferințe, expoziții, burse, cursuri. […] Eu gândesc că programul nu va fi până la capăt bun și eficace dacă nu corelăm întotdeauna asemenea proiecte cu ceea ce facem noi aici și cum va fi România și cât de atractivă va fi. Câtă vreme noi nu punem ordine în țara noastră, câtă politicienii noștri nu se mai ceartă ca la usa cortului, nu vom face nimic.”
Nouă români părăsesc în fiecare oră țara, arată datele INS. Astfel, anual, pierdem echivalentul unui oraș de nivel mediu.

Foto – Adevarul Financiar