Cristian Diaconescu: România trebuie să iasă din pasivitate în asigurarea propriei securităţi

România trebuie să iasă din pasivitate şi să fie „mai pro-activă” în asigurarea propriei securităţi, nefiind corect ca plasarea responsabilităţii în acestă privinţă să fie lăsată total în sarcina SUA, a declarat, într-un interviu pentru MAS, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
„Ideea de a plasa responsabilităţii securităţii României total în sarcina Statelor Unite nu este corectă, nu este normală. În egală măsură, cu partenerii strategici din Europa . Din acest punct de vedere, o contribuţie mai pro-activă a României pe acest palier, a nu aştepta numai sprijin din exterior, din simplul motiv că există o percepţie comună asupra anumitor categorii de riscuri, mi se pare o atitudine mult mai înţeleaptă. Adică să ieşim din pasivitate, ca să fiu mai clar”, a spus fostul ministru de Externe – într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) – întrebat dacă, în acest moment, este fezabil, valabil să se vorbească despre o redimensionare a parteneriatului strategic româno-american.
Diaconescu a spus că „un mare sprijin” din partea României în relaţia cu „cel mai important partener politico-militar şi strategic pe care îl are România în comunitatea internaţională” este „generarea unui proiect regional”.

Mai mult pe Mediafax