România se mută, cu popor cu tot, cu școli cu tot: 350 de școli din Spania predau limba română

Comunitatea românească din Spania este uriașă, iar predarea limbii române în școli se extinde de la an la an, finanațată de statul român și încuviințată de statul spaniol.
Este o știre pozitivă, dar tragică totodată, dovedind că România se mută, cu popor cu tot, cu școli cu tot.Numărul școlilor a depășit 350. Pentru copiii românilor din Spania, legătura cu ţara părinţilor lor e păstrată mai mult prin poveşti. De 10 ani încoace, cursul de limbă română îi ajută să-şi exerseze limba maternă, să cunoască istorioare precum „Punguţa cu doi bani” sau „Capra cu 3 iezi”. Pentru copiii români din Spania, România înseamnă bunici, vacanță și Ion Creangă, transmite o știre a Televiziunii Române.
Dacă discuțiile dintre autoritățile române și spaniole vor avea succes, limba română ar putea ajunge și în programa școlară din Spania, ca să poată fi studiată și de copiii mai mari, unii cu totul străini de țara părinților lor. Născuți în Spania, unii – cu sprijinul părinților care nu le-au ”complicat” viața învățându-i limba maternă – nu știu limba română și nu știu nimic despre România.

D. Dumitru, AMPress