• Home
  • Prima
  • România, țara ”bolnavă” care livrează Europei cele mai multe prostituate. De unde-s racolate și…

România, țara ”bolnavă” care livrează Europei cele mai multe prostituate. De unde-s racolate și…

for export 1

România rămâne  sursă principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale, susţine ultimul raport despre traficul de persoane dat publicităţii de Ambasada SUA. Mai mult, experţii atrag atenţia că în ţara noastră oricine poate deveni victimă a traficanţilor de carne vie.

Nouă români sunt anchetaţi în Franţa într-un dosar legat de o reţea de prostituţie care funcţiona încă din octombrie 2017, opt dintre aceştia fiind arestaţi şi unul aflându-se sub control judiciar. Procurorii francezi au descris reţeaua drept una „cu activitate itinerantă” – mai exact, proxeneţii îşi exploatau partenerele în mai multe oraşe din estul Franţei, utilizând diferite site-uri de anunţuri pentru a aranjarea întâlnirii între lucrătoarele sexuale şi clienţi în diverse locuinţe temporare sau hoteluri ieftine.

Studiile arată că există numeroase reţele de prostituţie conduse de români, ale căror victime sunt tinere românce. În ultimul caz, arestările au avut loc la Rouen, Besancon, Tours, Le Mans, Le Havre şi Mulhouse, iar procurorii francezi au confirmat că proxeneţii proveneau din aceeaşi regiune din România.

Reţeaua semnalată de autorităţile franceze este, de altfel, doar cea mai recentă dintr-un lung şir de cazuri care fac din România o ţară tot mai specializată în traficul de persoane şi exportul de servicii sexuale în Vestul Europei.

Grav este şi faptul că majoritatea victimelor înregistrate au fost traficate de o persoană cunoscută (49%), iar 9% au fost recrutate chiar de propriul partener.

Un studiu recent arată faptul că victimele traficului de persoane nu prezintă trăsături socio-demografice aleatorii. Majoritatea covârşitoare a victimelor sunt femei, există o serie de alte vulnerabilităţi . Lipsa accesului la educaţie şi părăsirea timpurie a şcolii sunt strâns legate de principala vulnerabilitate a victimelor traficului de persoane – sărăcia, datele din România indicând că 1 din 3 români sunt expuşi la sărăcie şi risc de excludere socială.

Interpol a numit România, bolnavul Europei, fiind ţara care „exportă” cele mai multe victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană.

„Oricine poate deveni victimă, iar fetiţele încep să fie traficate de la vârsta de nouă ani. Sunt preferate copilele, tinerele, care arată bine, care ştiu poate şi o limbă străină”, arată directorul Fundaţiei Uşa Deschisă, Monica Boseff.

Citeste mai mult: adev.ro/pz2hd6

Parteneri