România, ţară europeană săracă, e pe primul loc la plata bugetarilor

România, lider în UE la salariile plătite bugetarilor, scrie Adevarul.
România a rămas şi în 2019 lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la cât alocă pentru salariile angajaţilor statului din veniturile strânse prin taxe şi impozite de la populaţie şi firme, scrie profit.ro.

Bugetarilor le-au crescut salariile chair şi în plină pandemie, iar numeric depăşim cu mult ţări cu o populaţie dublă. Aceste chetuieli ameţitoare, pe care PNL a promis că le subţiază amendând deciziile aberante ale  PSD, fiindcă un paznic de primărie a ajuns să câștige mai mult decât un constructor în sistemul privat, nu s-au clintit. Numărul băgătorilor de seamă politici e același. Sinecuriștii sunt la locul lor, doar că la vârf vin alții.

Cheltuielile pentru salarii, plătite angajaţilor din administraţia centrală, dar şi celor din administraţia locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român, în urcare de la 34,22% în 2018. Iar asta în condiţiile în care şi veniturile au crescut, relevă ultimele date, analizate de profit.ro.

Distribuie prietenilor

Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public s-a situat anul trecut la 11,2%, cu puţin peste media UE de 10,1%. Veniturile statului român, colectate în principal din taxe şi impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, faţă de o medie UE de 46,2% din PIB.

Altfel spus, statul român este sărac, dar încearcă să-şi plătească bine salariaţii, semnificativ mai bine remuneraţi comparativ cu sectorul privat. Primării ale unor comune cu nici o mie de locuitori, au o structură lățită de funcționari care nu fac efectiv nimic, dar Guvernul nu are curajul să se atingă de ei – promisiunea era ca din circa un milion și patru sute de mii să dispară măcar patru sute de mii, a rămas o vorbă electorală.

Sursa Adevărul.ro