Românii care au muncit în străinătate își pot adăuga anii de lucru la pensia din țară
Românii care au lucrat peste hotare pot beneficia de echivalarea perioadelor de muncă din străinătate în calculul pensiei naționale, potrivit legislației românești. Astfel, pentru cei care au desfășurat activități în alte țări, anii lucrați vor fi adăugați celor din România, pentru a obține pensia cât mai avantajoasă. De exemplu, cineva cu 15 ani de muncă în România și 10 ani în Germania va avea toate aceste perioade recunoscute la stabilirea pensiei.
Perioadele de muncă din diverse state sunt recunoscute pentru stabilirea dreptului la pensie, chiar dacă o persoană nu a lucrat continuu în același stat. În afara UE, România are acorduri bilaterale cu țări precum Canada, Israel sau Turcia, pentru a integra anii de muncă în calculul pensiei, conform prevederilor fiecărui acord.
Pentru a beneficia de acest drept, românii trebuie să depună o cerere la casa de pensii din localitatea de domiciliu, să prezinte documentele justificative (contracte, adeverințe de muncă) și să colaboreze cu instituțiile de securitate socială din țările unde au lucrat, folosind sistemul EESSI pentru statele UE sau formulare bilingve pentru țările non-UE.
Pensionarii pot alege varianta cea mai avantajoasă pentru ei, fie conform regulamentelor europene, fie conform sistemului național de pensii, iar pensia poate fi plătită atât în România, cât și în țara de reședință.
Autoritățile pregătesc un nou sistem informatic pentru pensionari și asigurați, care va include un Spațiu Privat Virtual, unde beneficiarii vor putea accesa informații și depune documente, inclusiv dosare de pensie online. De asemenea, va exista un simulator de pensii care va permite estimarea nivelului pensiei viitoare. Românii vor putea afla și detalii despre pensiile private printr-o aplicație online.