Gabriel Păun, directorul Agent Green şi Animals International pentru Europa, a petrecut o perioadă, în decembrie 2019, în zonele din Australia afectate de incendii.
Românul povesteşte că pentru prima dată în viaţă a văzut proporţiile unui asemenea dezastru.
“M-am întrebat uneori cum este în iad. Credeam că am văzut tot în 20 de ani de activism, dar iadul l-am găsit în Australia. Ţara arde de 4 luni, o durată fără precedent, pe o suprafaţă care a depăşit deja de 6 ori incendiile din Amazonia de anul trecut. Cel puţin, jumătate de milliard de mamifere, păsări şi reptile au fost deja afectate. Colegii din linia întâi în lupta pentru salvarea animalelor îmi spun că 95% dintre animalele salvate trebuie eutanasiate deoarece sunt în stare prea gravă. Au fost eutanasiate chiar şi 18.000 de vaci şi oi. Ard atât tufişurile cât şi pădurile cu arbori gigantici. Clima s-a încălzit atât de mult încât şi viaţa marină este pe moarte. Marea barieră de corali australiană a murit aproape complet deja. Oraşe întregi au rămas fără apă. S-a făcut un nor de fum mai mare decât Europa, iar dacă particulele de culoare închisă se vor depune pe gheţarii din Antarctica atunci aceasta se va topi în ritm accelerat, ducând la amplificarea exponenţială a efectelor schimbărilor climatice” arată activistul roman, potrivit adevarul.ro.
Gabriel Păun, la fel ca şi colegii săi activişti de mediu, acuză autorităţile australiene şi consideră că acestea nu s-au implicat aşa cum ar fi trebuit în stoparea dezastrului.
“Premierul Morrison care nu crede în schimbările climatice, a plecat în vacaţă în Hawaii să joace cricket. Era liniştiit, ştiind că finanţatorul său, oligarhul Clive Palmer care controlează mare parte din presa australiană prin uriaşe bugete de marketing, îi va păstra reputaţia nepătată pentru loialitatea faţă de industria cărbunelui şi a gazului. De altfel, această industrie este cauza numărul 1 a schimbărilor climatice, iar premierul Morrisson plănuieşte să deschidă la Adani, în statul Queensland, cea mai mare mega – mina de cărbuni din istorie. Prin această extracţie s-ar elimina în atmosfera Planetei 4,49 gigatone de CO2 în fiecare an şi s-ar distuge cea mai mare resursă de apă potabilă a Australiei şi 160 de zone umede şi izvoare naturale care asigură apa pe timp de secetă. Este un premier nebun care intenţionează să îi pedepsească pe activiştii pentru protecţia naturii. Pedepsele pentru apărători pădurilor din Tazmania pot fi închişi până la 21 de ani, iar premierul Morrison intenţionează să preia aceasă legislaţie în întreaga Australia”, susţine Păun.
Activistul român nu este optimist în privinţa evoluţiei situaţiei din Australia. Dimpotrivă! Gabriel Păun consideră că lucrurile vor continua să se înrăutăţească atât de mult în perioada care urmează încât oamenii vor începe să părăsească continentul.
“Zilele trecute a plouat puţin şi s-a mai răcorit dar nu există niciun motiv de optimism. Îmi pare rău să o spun, dar situaţia se va înrăutăţi, iar Australia este doar primul continent al planetei unde viaţa, aşa cum o ştiam, a luat sfârşit. Semne de îngrijorare apar deja şi pe restul continentelor şi îmi este teamă de colaps, dacă nu vom acţiona imediat. În Australia lucrurile vor merge tot mai rău şi cel mai probabil vom avea de a face cu primele valuri de refugiaţi climatici dinspre Australia spre alte continente. Spre deosebire de alţi ani, când focurile au durat câteva săptămâni, acum durează de 4 luni, iar temperatura medie anuală din 2019 a fost cu 1,52 grade peste media multianuală. Pare puţin dar este mai mult decât suficient pentru a da totul peste cap”, spune Păun. El avertizează că fenomenele climatice se vor accentua şi vor începe să fie resimţite tot mai puternic şi pe alte continente.
Mai mult aici