S-a stins pictorul Paul Gherasim, cel care iubea cultul zugravilor de biserici

Unul dintre marii noștri artiști plastici, pictorul Paul Gherasim a murit la vârsta de 91 de ani, anunță directorul Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR), Virgil Ștefan Nițulescu, pe pagina sa de Facebook.
„Cu imensă tristețe anunț trecerea la cele veșnice a unui mare prieten al MNȚR, un om pe care l-am admirat și îl admir și acum, bucurându-mă că am avut șansa să îl cunosc. Cu doar 8 zile în urmă, la MNȚR, a avut loc lansarea celui mai recent album al cărui autor a fost Domnul Paul. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris Nuțulescu.
Pictorul Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Botești, județul Suceava, amintește Agerpres.
A studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din București (1943-1947). Din anul 1946 a participat la principalele expoziții oficiale.
În anul 1985 are inițiativa înființării grupului ‘Prolog’, cu un program de asumare a conceptului de ‘ordine divină’ care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artiști de primă mărime: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina etc. În lucrările sale, artistul simplifică imaginea până la esență: ‘Logosul’, ‘Octogonul’, ‘Bolta’, ‘Însemnarea’, compoziții cu Iisus spiritualizat, purtat pe brațe într-o lumină gri-albăstruie sunt doar câteva dintre temele studiate îndelung, în cultul zugravilor de biserici.