• Home
  • Știri
  • Scandal la Universitatea Ovidius. ÎPS Teodosie critică noua CARTĂ și sesizează Ministerul Educației: „Prevederi contrare legii, discriminare”

Scandal la Universitatea Ovidius. ÎPS Teodosie critică noua CARTĂ și sesizează Ministerul Educației: „Prevederi contrare legii, discriminare”

teodosie 4

Un nou scandal a izbucnit la Universitatea „Ovidius” din Constanța, iar rectorul Dan Marcel Iliescu este acuzat că încalcă prevederile legii prin unele prevederi din noua Cartă a instituției. ÎPS Teodosie, dar și fostul rector al universității, Tiberius Dănuţ Epure, au trimis sesizări către Ministerul Educației, acuzând un ”joc de interese” coordonat de actualul rector.

Potrivit gandul.ro, scandalul survine exact în perioada în care la Universitatea „Ovidius” din Constanța trebuie ales un nou rector, iar procesul de alegere ar putea fi „alterat” dacă în Carta instituției nu sunt introduse amendamente pe care Ministerul Educației le-a adus încă din anul 2014.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, rectorul Dan Marcel Iliescu ar dori să obțină un nou mandat la conducerea Universității „Ovidius”, motiv pentru care în noua Cartă a instituției – trimisă la Ministerul Educației, pentru avizul de legalitate, în data de 17 noiembrie 2023 – este prevăzut că nu pot ocupa funcții de conduce decât „cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea «Ovidius» din Constanța”.

Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, a fost acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat.
Potrivit acuzațiilor care i-au fost aduse, în întreaga teză de doctorat nu ar fi existat nici măcar o singură notă de subsol sau notă de final pentru a explica, a comenta sau a furniza referințe cu privire la ideile, datele și informațiile prezentate în teză, Dan Marcel Iliescu lăsând astfel impresia că toate acestea îi aparțin;

Pentru a crește numărul de pagini al tezei de doctorat Dan Marcel Iliescu ar fi inserat o bibliografie la sfârșitul fiecărui capitol, adăugând astfel în mod nejustificat 13 pagini conținând bibliografie, pe lângă cele 10 pagini ale bibliografiei finale.

În sesizarea pe care a trimis-o Ministerului Educației, arhiepiscopul prof.univ. dr. Teodosie cere ca noua Cartă a Universității „Ovidiu” din Constanța – adoptată de Senatul universitar în ședința din 16.11.2023 – să fie analizată ”cu celeritate”.

Totodată, ÎPS Teodosie solicită ”constatarea necesității eliminării prevederilor privind obligativitatea persoanelor care ocupă funcții de conducere de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea ”Ovidius” din Constanța”.

Continuarea aici

Parteneri