Școala ”Sfânta Vineri”, din Ploiești, a dăruit cultură de Moș Nicolae

Joi, într-o zi specială, în care darurile lui Moș Nicolae au poposit în ghetuțe, Școala gimnazială „Sfânta Vineri”, din Ploiești, a dăruit cultură, lucru care se petrece mai greu în vremurile actuale.

Cercul pedagogic „Știința Informării și Documentării – Biblioteconomie” a reunit peste 70 de bibliotecari școlari, mesageri ai cărții către cititorul elev, care pare că încă nu exclude jocul lecturii, într-o lume dominată de virtualul gadgeturilor.

Cadre didactice ale școlii, împreună cu Ene Tina Elena, director al instituției și Ana Maria Apetrei, director adjunct, în prezența inspectorului școlar Cristina Ionescu, au construit acțiunea în jurul tradițiilor vechi și noi de Sfântul Nicolae, într-una din cele mai bine cotate școli din urbea lui Caragiale.

Distribuie prietenilor

Învățătoarea Aneta Manole, strălucit inițiator al unor acțiuni culturale de prestigiu într-un Ploiești cu impresionante atingeri cu oameni ai scrisului, a ținut să facă, la rându-i, un cadou literar celor prezenți, în majoritate doamne, invitându-l pe poetul Lucian Avramescu, prahovean și cetățean de onoare al municipiului, care a bucurat prin discursul spumos și versurile sale de dragoste, auditoriul. A fost o întâlnire caldă, cu confesiuni auzite mai rar și o comunicare nebruiată de adversități.

Redau din mesajul publicat de Magdalena Smărăndoiu, participantă la „cenaclul bibliotecarilor școlari”, ce-și are rădăcinile în satul Tisa, din localitatea Sângeru:

„Sunt fericită când găsesc oameni minunați și buni.

Felicitări tuturor!
De Sfântul Nicolae, poetul si jurnalistul Lucian Avramescu ne-a colindat cu vers de suflet. Timp de o oră, minutele și secundele l-au prezentat pe omul blând cu chip de Nicolae, cu bunătate și adevăr, cu realitatea de amintiri: despre cenaclul Serbările „Scânteii tineretului”, despre tinerii-i afirmați cu talentul la purtător, devotați, minunați și respectuoși.
Cine se mai ocupă acum de tinerii noștri și cu ce?!
Revin la Omul Avramescu, cel care și-a prezentat familia, un univers de roman într-un roman: „Despre singuratate”.
Poetul iubirii ne-a recitat singura poezie pe care o știe pe de rost: „Bună seara, iubito! – poezia dedicată iubitelor mele” dar pe care o poartă în suflete generații cântând: „…te astept ca din cer!”.
Colecționarul de pietre ne-a invitat acasă, la muzeul său din piatră seacă, la Sângeru de Prahova, după ce ne-a oferit autografe pe gândurile așezate-n cărți.
Acest Om minunat ne-a onorat astăzi!
Felicitări maestre!
Noi, oamenii cuferelor cu cărți (grec.biblos-carte și theke-cufăr) – bibliotecarii, vă iubim și vă prețuim!”.

”A fost o minunată întâlnire, a declarat poetul, cu oamenii cei mai importanți din viața cărții, în drumul ei, adesea greoi, către cititor – întâlnirea cu bibliotecarii. Acești oameni mai cred în iluzia că războiul cu inamicul electronic n-a fost cu totul pierdut, iar eu, ca scriitor, sunt suporterul acestei echipe”.

Giorgiana Radu, AMPress