Scrisoare către domnul Google și către domnul Facebook…

 

Ne-am încredințat gândurileîn mâinile dumneavoastră abstracte. Ni se părea că sunteți, ca îngerii. Cu aripi și nepătimași. Azi aflu că ne-ați tăiat cu totul – nu pentru că nu am făcut publicitate la voi – ci pentru că am fi dat știri despre decesul unora, despre nenorocirea unor violuri care se petrec. În morala domniilor voastre a a fost introdusă cenzura pe cuvintele ”moarte, viol, nenorocire„.

AMPress publică – de 28 de ani de când există ca agenție de știri – fără a cenzura nenorocirile, orice știre de interés. Inginerul de electronică, însărcinat să se ocupe de site-ul AMPress, ne-a înștiințat că, pentru vina de a da, între altele,  știri triste, ne-a șters din catalogul abil și neînțeles al pomovării, ceea ce ne coboată de zece ori în șansele de a fi citiți.

Distribuie prietenilor

Domnule Google și domnule Facebook!. Vă scriu ca ziarist și proprietar al celei mai vechi instituții de presă postdecembriste, aflată mereu sub tirul asasinatului oficial. Înțeleg, de la administratorul desemnat de mine al paginii noastre eletronice, că nu suporți cuvintele ”deces, moarte, viol”. Dar dacă se petrec? Noi un scriem, decât sub presiunea tragediei, despre așa ceva. Înțeleg că domniile voastre abstracte, dacă moare – sper să nu – Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis – unul dintre președinții în viața ai României, simpatizați sau nu, iar AMPres află primul nefasta știre, n-o poate face publică, intrând în interdicția ”decese”. Dacă este asasinată libertatea în România, tu, domnule Google și domnule Fecebook, prin legile interdicției unor cuvinte, ne tai dreptul de comunicare.

Nu știu cine sunteți. Plătesc, la timp, niște abonamente. Poate la niște intermediari și la niște paraziți pe gloria voastră. Trăiți, cel puțin pentru mine, în zona ochelarilor negri. Probabil puteți schimba lumea. Dacă o faceți, să fie în bine, dar din ce înțeleg până acum, nu mi se arată.
Lucian Avramescu, Director și redactor șef al AMPress