Scrisoare către domnul Google și către domnul Facebook…

 

Ne-am încredințat gândurileîn mâinile dumneavoastră abstracte. Ni se părea că sunteți, ca îngerii. Cu aripi și nepătimași. Azi aflu că ne-ați tăiat cu totul – nu pentru că nu am făcut publicitate la voi – ci pentru că am fi dat știri despre decesul unora, despre nenorocirea unor violuri care se petrec. În morala domniilor voastre a a fost introdusă cenzura pe cuvintele ”moarte, viol, nenorocire„.

AMPress publică – de 28 de ani de când există ca agenție de știri – fără a cenzura nenorocirile, orice știre de interés. Inginerul de electronică, însărcinat să se ocupe de site-ul AMPress, ne-a înștiințat că, pentru vina de a da, între altele,  știri triste, ne-a șters din catalogul abil și neînțeles al pomovării, ceea ce ne coboată de zece ori în șansele de a fi citiți.

Domnule Google și domnule Facebook!. Vă scriu ca ziarist și proprietar al celei mai vechi instituții de presă postdecembriste, aflată mereu sub tirul asasinatului oficial. Înțeleg, de la administratorul desemnat de mine al paginii noastre eletronice, că nu suporți cuvintele ”deces, moarte, viol”. Dar dacă se petrec? Noi un scriem, decât sub presiunea tragediei, despre așa ceva. Înțeleg că domniile voastre abstracte, dacă moare – sper să nu – Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis – unul dintre președinții în viața ai României, simpatizați sau nu, iar AMPres află primul nefasta știre, n-o poate face publică, intrând în interdicția ”decese”. Dacă este asasinată libertatea în România, tu, domnule Google și domnule Fecebook, prin legile interdicției unor cuvinte, ne tai dreptul de comunicare.

Nu știu cine sunteți. Plătesc, la timp, niște abonamente. Poate la niște intermediari și la niște paraziți pe gloria voastră. Trăiți, cel puțin pentru mine, în zona ochelarilor negri. Probabil puteți schimba lumea. Dacă o faceți, să fie în bine, dar din ce înțeleg până acum, nu mi se arată.
Lucian Avramescu, Director și redactor șef al AMPress

loading...

  1. Rimogard Elisav spune

    Cum romanul este inventiv si dvs puteti sa treceti parlezul inlocuind acele cuvine interzise de google si Facebook cu unele mai neaoșe , a violat-o – a fortato sa intretina , a muri , a merlit-o , sau a dat coltul , si tot asa , pe langa faptul ca reinventam limba romana , devenim si mai euroamericani .
    PS . Inainte eram si eu un infocat al facebookului si va aveam in lista mea , eram mandru , acum daca am sters pagina ca ma enerva acest mod al lor de a permite sau nu unora si altora ba am ajuns mai linistit ,

  2. Tudorache Mihai spune

    Da,practica cenzura in mod discreditar. Lucian Mandruta conduce echipa Fb.din Romania. Prietenii americani eliberatori ne-au adus si cenzura,de parca nu eram satui de ea. Se ascund dupa niste norme interne obscure,carora le zic crokiuri de confidentialitate. Toti pun acum asemenea crokiuri,care nu stiu daca sunt conforme Constitutiei,care interzice cenzura de orice fel. Eu cred ca ar trebui dati in judecata,deoarece una-doua te interzic de la publicare,pentru ca nu sunt de acord cu opiniile pe care le exprimi,asa cum au facut si cu mine de vreo saptamana.Au si ei afinitati politice vizibile !??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.