Se schimbă vârsta de pensionare pentru profesoare, învățătoare și educatoare! Vezi când ies la pensie

Vârsta de pensionare pentru profesoarele, învățătoarele și educatoarele din România se schimbă, potrivit unei ordonanțe de urgență ce a fost adoptată, joi, de Guvern.
Ordonanţa transpune în lege o decizie a Curţii Constituţionale cu privire la vârsta de pensionare a femeilor din învățământul românesc.

Potrivit acesteia, persoanele de sex femininin care lucrează în instituţiile de învăţământ se pot pensiona, opţional, la 65 de ani, în loc de 63 de ani.

„Un alt proiect de act normativ este o Ordonanţă de Urgenţă pentru modfiicarea Legii educaţiei în vederea armonizării acestei legi cu Codul Muncii şi pentru implementarea unei decizii a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituţiile de învăţământ.

Distribuie prietenilor

A fost o lacună a legislaţiei trecute în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opţional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, aşa cum este permis în Codul Muncii şi pentru celelalte categorii de profesii. Era o excepţie, CCR a decis că este neconsituţional şi prin urmare Guvernul a adoptat acestă ordonanţă pentru a transpune decizia Curţii”, a afirmat şeful Cancelariei Guvernului Ionel Dancă, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Legislaţia în vigoare exceptează persoanele de sex feminin de la posibilitatea de a se pensiona la 65 de ani, iar Curtea Constituţională s-a pronunţat în defavoarea acestei excepţio, reamintește a1.ro