Seceta patriotismului și buruiana ”patriotului local”

Mă văicăream că nu avem un partid patriotic, iar seceta patriotismului a pârjolit țara și a secat fântânile. Iată că, pe acest fond de anemiere până la deces a iubirii de țară, a odrăslit brusc, din otrava circumstanțelor, buruiana ”patriotului local”.

Patrioți locali erau până acum șefii politici ai maghiarilor care, în numele unei iubiri etnice zonale, voiau și vor o țară ungurească în mijlocul României. Că băștinașul Ioșca din Covasna nu vrea așa ceva, ba chiar e supărat că plodul lui, Ioșca cel mic, a fost separat școlar de prietenul lui de uliță, Ionică, iar în recreație nu se mai joacă în două limbi pe care le deprindeau unul de la celălalt și le erau amândurora de folos, ci fiecare între zidurile despărțitoare ale etniei, nu mai contează. Mai marii politici vor altceva și Ioșca, asemeni lui Ion, funcționează doar pe post de carne de tun electoral. Dar asta-i o poveste veche, care a îmbogățit deopotrivă politicienii ambelor tabere și a lăsat zonele sărace, fără șosele și cu closete în grădină.

Noua explozie ”patriotică” pornește de la niște primari obosiți de prea mult somn și de la niște latifundiari politici numiți baroni local. Ei au scos pe piața de Crăciun un produs retușat care se cheamă, în ambalajul feeric al prostirii cumpărătorului, ”patriotism local”. Unul Cherecheș, de lângă grinda de sus a țării, vrea să facă o mică patrie numită Provincia Transilvaniei de Nord, iar altul, pe nume Boc, primar de Cluj, o Transilvanie de Vest la care s-a asociat, nemulțumit pe bună dreptate de București, unul Chiriță sau Chirilă, primar de Iași, care asociază – de parcă ar fi parcela de grădină a mumă-sii – un fel de Moldovă care se face vestică, anulând Bucureștii, identificați – limpede – cu unul Dragnea. El se păcălește, așa cum se păcălesc toți ”patrioții local”, fiindcă prăduitori ai României sunt mai mulți, nu doar cel citat mai sus.

Distribuie prietenilor

De ce mi se pare fals și chiar imbécil, dacă nu criminal, acest ”patriotism” pe bucățele? Aceste noi voievodate, visate de bogătașii risipiți egal pe teritoriul național, vor anula, oricât de bine le-ar garnisi cu argumentul că doar așa fac autostrăzi între Pocreaca de Jos și Pocreaca de Sus, substanța visului secular de unitate al românilor. Numai că acei români se pare că nu mai sunt, iar urmașii pe care i-au lăsat, gen Boc, Cherecheș și ăilalți, sunt încurcați la maternitate, luați din greșeală, nefiind legitimi. România Mare, care nici măcar nu mai e mare, fiindcă niște teritorii sunt dincolo de granițe, unele la ”prietena” Ucraina, altele numindu-se Republica (rusă și sovietică în multe privințe) Moldova, multe…

România, țara care se învecinează cu români, orfană de patrioți și preluată de scursuri autohtone care au stricat, vândut și dărâmat tot ce stătea în picioare, și-a găsit ”salvarea”, iată, în primarii și baronii locali care se vor cu totul autonomi. Acești bulibași de primării și de averi vor mai mult, întorcându-se la principiul medieval al puterii locale absolute. Vor face ei mai mult pentru cnezatele și voievodatele lor? Vor face ceea ce au făcut și până acum, averi pentru ei, iar România, care oricum e ciuntită, se va face zob, spre încântarea atâtora.
Lucian Avramescu