Sub masca ”patriotismului local” a început ruperea României? După Alianța Vestului se anunță ”Provincia Transilvania de Nord” …

Mai multe localităţi şi consilii judeţene din Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei, potrivit MEDIAFAX.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, iniţiatorul ideii, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că „Provincia Transilvania de Nord” nu va fi o replică la Alianţa Vestului, nefiind un proiect cu tentă politică.
”Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a preşedinţilor de consilii judeţene de la Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa, alături de primarii de oraşe şi municipii din cele patru judeţe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianţei Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanţă doar la nivel regional sau naţional, ci să construim ceva bun şi pentru Europa şi să sprijim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate şi echilibru”, a spus Cherecheş.

”Lansarea Provinciei Transilvania de Nord va avea loc la Bucureşti, după care va urma o altă lansare la Bruxelles”, a precizat Cătălin Cherecheş.

Distribuie prietenilor

Unii comentatori remarcă faptul că ”se dă liber la autonomii locale”, iar cererile legate de ”autonomia specifică a Ținutului Secuiesc”, venite de la UDMR, nu vor mai părea singulare și nelegitime. De la Iași a venit acum câteva zile informația că Moldova vrea și ea în Alianța Vestului, pentru că ”la București toate urechile sunt înfundate”. Rămâne de văzut cât de departe vor merge aceste tendințe centrifuge, venite – culmea! – în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, pe fondul degringoladei politice din Capitală.

C. Zamfir, AMPress