Secretarul General al NATO, către Iohannis: “Prietenul meu Klaus”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au susţinut o declaraţie de presă comună, în care au arătat că relaţia lor nu este doar oficială.

Vă prezentăm în continuare declaraţiile, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale:

Președintele României, Klaus Iohannis:

Distribuie prietenilor

“Domnule Secretar General al NATO, dragă Jens, este o mare plăcere pentru mine că ne-am întâlnit astăzi la Cotroceni și am avut ocazia să discutăm chiar în profunzime chestiunile care ne preocupă legate de NATO.
Această vizită este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm la începutul unui an special pentru NATO, fiindcă vom aniversa la sfârșitul acestui an 70 de ani de existență a Alianței, dar și pentru România este un an important, se împlinesc 15 ani de când România a aderat la NATO. Aceste aniversări oferă, evident, un bun prilej pentru a trece în revistă realizările comune, dar și pentru a arunca o privire spre viitor, spre evoluția Alianței, și, în cazul nostru, sigur, spre rolul României în NATO, un rol pe care eu îl văd ca unul important, și pentru asta ne implicăm.
Am avut o discuție, cum am spus, pe toate temele majore care preocupă structurile NATO în această perioadă. Am reconfirmat în dialogul cu Secretarul General angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic, dar și de încredere.
România, după cum am spus de multe ori, susține cu fermitate consolidarea Alianței. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea spațiului euro-atlantic.
România va continua să acționeze ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune și, evident, va continua să își îndeplinească toate responsabilitățile asumate, dintre care în această perioadă cea mai discutată este ceea ce se numește burden sharing, adică cheltuielile alocate pentru apărare. Romania s-a angajat pentru 2% și ne ținem de această promisiune. O bună parte din acești bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea armatei și acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO.
Noi contribuim activ la consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, atât pe teritoriul propriu, cât și pe teritoriul altor state și aici aș da drept exemplu foarte bun prezența noastră în Polonia.
În același timp, România menține o contribuţie substanțială la operațiile şi misiunile aliate, și aici exemplul cel mai elocvent este, sigur, prezența noastră în Afganistan. În Afganistan suntem foarte prezenți, militarii noștri sunt foarte respectați și fac o treabă excelentă acolo. Toate aceste eforturi confirmă importanța pe care o acordăm solidarităţii aliate şi unei abordări cuprinzătoare a riscurilor.
În același timp, suntem deplin conștienți că aceste contribuții sunt absolut necesare în actualul context, un context marcat de încălcări ale dreptului internațional și de utilizarea forței militare, inclusiv în vecinătatea noastră.
Procesul de adaptare a NATO la aceste noi realități este în desfășurare și trebuie să continue. O postură de descurajare şi apărare credibilă şi eficientă este esențială pentru a răspunde amenințărilor complexe.
Obiectivul este asigurarea implementării depline a măsurilor convenite, prin efort colectiv, sigur, și de o manieră coerentă și susținută.
Apărarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult, trebuie să rămână o prioritate, cu atât mai mult cu cât situația de securitate din zona noastră reprezintă o sursă de preocupare majoră pentru NATO.
Am discutat cu domnul Secretar General despre progresele înregistrate în implementarea prezenței aliate înaintate în regiunea noastră. Pe baza acestora, vom acționa în continuare pentru consolidarea Brigăzii Multinaționale de la Craiova, pentru asigurarea unei prezențe constante a navelor aliate în Marea Neagră, foarte important în această perioadă, precum și pentru stabilirea unor aranjamente militare de comandă și control cât mai eficiente.
Aceste măsuri fac parte dintr-o abordare strategică, pe termen a lung, o abordare care privește întreaga regiune a Mării Negre, care este, evident, de o importanță majoră pentru noi, dar prin implicarea noastră, prin efortul nostru am reușit să facem pe toți aliații să înțeleagă importanța acestei regiuni a Mării Negre, și am reușit.
În același timp, am susținut importanța continuării unui sprijin activ al NATO pentru partenerii săi care sunt vizați de ameninţări, fie de natură convențională, fie de natură hibridă.
Nu în ultimul rând, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, am abordat relația NATO cu Uniunea Europeană. Amândoi suntem de părere că este nevoie a) de o colaborare, cooperare strânsă; b) de o implicare şi de o parte şi de alta în proiecte care se completează reciproc şi nu se concurează reciproc. Noi credem că o abordare serioasă, de perspectivă, solidă – este o abordare de tip complementar care creează sinergii. Din poziția de stat puternic, dedicat în egală măsură proiectului european şi consolidării în continuare a NATO, şi foarte important, a relației transatlantice, România va valorifica toate oportunitățile pentru susținerea dezvoltării Parteneriatului Strategic între NATO şi Uniunea Europeană”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg:

“Mulțumesc, domnule Președinte, prietenul meu Klaus!
Este o mare plăcere să mă aflu din nou la București, într-adevăr, și aș dori, de asemenea, să îți mulțumesc pentru angajamentul puternic, personal către alianța noastră și securitatea transatlantică și cooperarea transatlantică și pentru calitățile de conducere de care dați dovadă în NATO.
Încă o dată vă mulțumesc pentru că m-ați primit aici la București! Tocmai am avut o întâlnire excelentă, am discutat o grămadă de chestiuni care sunt foarte importante pentru toți aliații. NATO se adaptează la mediul de securitate mai imprevizibil, mai nesigur, și România este de mare importanță în acest context.
Așadar, mulțumesc pentru contribuția României la adaptarea NATO pentru a putea reacționa la mediul de securitate mai complex. Anul acesta, România aniversează 15 ani în calitate de membru NATO și, astăzi, contribuiți la efortul nostru de apărare comună în multe maniere și în foarte multe locuri diferite. În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea țării și a împiedica acesta să devină un adăpost al teroriștilor.
Militarii români contribuie și în alte părți. KFOR, de exemplu, tot așa, stabilitate la descurajare. Aici, în România, găzduiți o bază de apărare antibalistică. Aveți contribuții esențiale și la securitatea regiunii Mării Negre, inclusiv Brigada Multinațională, condusă de România, de la Craiova, Poliție Aeriană și o prezență puternică navală.
Trebuie să investim, într-adevăr, în Apărare, pentru a crește securitatea într-o lume mai periculoasă. Așadar, salut planurile României de a cheltui 2% din PIB și de a-și moderniza forțele armate în următorul deceniu. Capabilitățile moderne și contribuțiile dumneavoastră la misiunile și operațiile noastre fac NATO mai puternică și fac România mai sigură.
De asemenea, vă felicit pentru prima Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Mulțumesc României pentru că a făcut din cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană o prioritate pentru Președinția dumneavoastră!
Domnul Președinte Klaus Iohannis și cu mine am discutat, de asemenea, și Tratatul INF. Rusia a implementat un nou tip de rachetă, care încalcă Tratatul. Această rachetă, SSC-8, are capacitate nucleară, este dificil de depistat, poate ajunge în orașele europene.
La întâlnirea din decembrie a miniștrilor de externe NATO, Statele Unite ale Americii, care sprijină, sigur, toți aliații, au anunțat că vor da Rusiei 60 de zile la dispoziție pentru a reveni în limitele tratatului. Această perioadă expiră în două zile și, din nefericire, constatăm că nu există nici un semn de progres în această direcție.
Trebuie să ne pregătim, deci, pentru o lume fără Tratatul INF și autoritățile militare NATO au început deja să se intereseze de consecințe. NATO trebuie să mențină un element eficient de descurajare, precum și o apărare foarte credibilă și puternică.
Trebuie să avem în vedere însă și noi inițiative, pentru că o nouă cursă a înarmărilor nu ar fi în interesul nimănui.
Așa cum ați menționat, am vorbit și de Afganistan. Toți aliații sprijină o pace condusă și păstrată de afgani. Salutăm în mod special eforturile reprezentantului special al SUA, domnul Khalilzad în acest sens. Situația din Afganistan a reprezentant și una dintre temele de discuție în cadrul întâlnirii mele cu domnul ministru Pompeo, de săptămâna trecută.
NATO continuă să creeze condițiile pentru rezolvări pașnice. Trupe din 39 de state contribuie la aceste eforturi, mai bine de jumătate provenind din alte state aliate, în afară de SUA. Am pornit împreună pe acest drum și vom rămâne împreună până când va fi momentul potrivit pentru a ne retrage trupele. Afganistanul va fi un subiect important în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării NATO, care va avea loc la Bruxelles în luna februarie.
Am discutat și angajamentul continuu față de politica ușilor deschise, și vreau să felicit atât Skopje, cât și Atena. Felicit și Prim-ministrul Tsipras, și Prim-ministrul Zaev pentru curajul și pentru calitățile de lideri, pentru că au reușit să rezolve și să facă problema numelui țării să fie ceva de domeniul trecutului. Acum, privim către viitor. Mă aștept ca toți cei 29 de aliați să semneze protocolul de aderare curând. Apoi, Skopje va lua parte la două reuniuni ca invitat.
Odată ce toți 29 aliați au ratificat protocolul, vom putea să urăm bun venit Republicii Macedonia de Nord ca cel de-al 30-lea membru al NATO. Acest lucru va consolida pacea și stabilitatea în regiune și Europa per total.
Domnule Președinte Iohannis, vă mulțumesc încă o dată pentru angajamentul puternic al României către NATO! Aștept cu nerăbdare să vă primesc la întâlnirea liderilor țărilor aliate din acest an”.

AMPress