• Home
  • Prima
  • Sentinţe grele în Dosarul Colectiv, după patru ani de la tragedie

Sentinţe grele în Dosarul Colectiv, după patru ani de la tragedie

colectiv sentinta 1

După patru ani de la tragedia în care 64 de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Colectiv, judecătorii Tribunalului Bucureşti au anunţat sentinţa în acest dosar.

Astfel, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, au fost condamnate şi trei angajate ale Primăriei Sectorului 4. Aurelia Iofciu a primit 8 ani de închisoare, Luminiţa Larisa Ganea, 7 ani de închisoare, iar Sandra Ramona Moţoc a fost condamnată la 3 ani de închisoare.

Patronii Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost condamanţi la 11 ani şi 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, Daniela Niţă a primit cea mai mare pedeapsă, fiind condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au fost condamnaţi la 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

Reprezentantul firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL Cristian Niţă, fratele Danielei Niţă, acuzat că ar fi participat la distrugerea dovezilor, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, George Matei şi Antonina Radu, care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Totodată, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ 8 milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România.

Daunele trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4 și ISU București-Ilfov.

AMPress

Parteneri