SERBAN CIONOFF : DESPRE NENEA GEO, MEREU LA TIMPUL PREZENT

Ar fi împlinit, ieri, 81 de ani. Din păcate, şi cu Geo Saizescu, admirabilul nostru oltean, acest inegalabil Păcală al cinematografiei noastre, timpul nu a avut răbdare!
Şi totuşi, oameni ca Nenea Geo nu mor.Ei numai pleacă „să se odihnească puţin” aşa cum bine a mai zis Marin Sorescu , acest admirabil exponent al geniului creator, al inepuizabilului geniu creator oltenesc.
Dar, chiar şi plecaţi fiind, ei rămân. Rămân printre noi şi mai ales rămân cu noi!
Şi ca un semn emoţionant, prin discreţia şi eleganţa sa, al acestei dăinuiri în ordinea Artei Adevărate, nu pot decât să mă aplec, dimpreună cu tot respectul bine-cuvenit, în faţa gestului Doamnei Ileana Şipoteanu, de a posta pe pagina sa de Facebook un gând de admiraţie pentru Nenea Geo. Gest singular şi, tocmai de aceea, inconfundabil în ordinea sa de morală.
Un simplu gest care, pentru cei ce ştiu sau măcar încearcă a citi din vibraţia senină sufletelor, spune mai mult decât o pagină apologetică.
Ar mai fi atâtea şi atâtea încă de spus despre Nenea Geo, dar mă opresc aici. Nu de alta dar îmi aduc aminte de o ispravă plină de tâlc petrecută cu vreo doi ani în urmă la Galele premiilor VIP. Atunci, unul dintre laureaţi, de altfel, un mare artist liric, se uitase cu microfonul în mână. Au fost zadarnic tentativele discrete ale organizatorilor acestor Gale de a-le face să lase loc şi altora, aşa încât a trebuit ca Nenea Geo să se încumete să urce pe scenă şi să îl trimită, elegant dar ferm, în sală.
La sfârşit, pe când multă lume comenta în fel şi chip scena, Nenea Geo i-a explicat sotiei mele, dar ca să priceapă toată lumea, cu multul haz pe care i-l lăsase pronia: ”Ei, doamnă, ce să facă şi el, săracul? Bărbat ne-vorbit acasă, asta e!”
Asta este şi cheia lui Nenea Geo: el a vorbit răspicat şi a spus, în limbajul iscusit al artei filmului tot ceea ce a dorit să ne spună. Şi, tot el, Nenea Geo, ne va vorbi mereu , optimist, tonic şi senin, despre tot ceea ce face frumosul vieţii şi al alcătuirilor artei sale.
Şerban CIONOFF