Șerban Cionoff: ÎNTRE „ELECTORATĂ” ŞI BĂSESCO-NEMERNICIE

    

Mai nou şi mai nou, Traian Băsescu a ieşit la rampă şi a slobozit un termen pe post de aprigă sudalmă:”electorată”. Vezi, măre Doamne, cel care pentru încă puţin peste 40 de săptămâni mai stă cocoţat în Dealul de la Cotroceni făcând-o pe şeful statului, s-a supărat foarte pentru că-zice el!- în memorandumul cu FMI-ul guvernanţii ar fi prevăzut şi nişte înlesniri pentru amărâţii ăia de români care nu mai pot să –şi plătească ratele la bănci.

Nu am de gând, aici şi acum, să discut ce miză electorală şi pentru ce anume termen are încercarea guvernamentală de a –i mai uşura pe bieţii români de povara restanţelor la bănci. Restanţe la nişte împrumuturi contractate, în candoarea noastră vecină cu fraiereala sadea, că vom trăi bine, aşa cum ne-a miţit de la obraz Matrozul- Fără- de- Busolă. Adică pe vremea când şi dacă trăgeai apa la baie tot apărea un spot publicitar cu şi despre creditul doar cu buletinul. Că, de bună credinţă- adică fraieri de mama focului !!!- mulţi dintre noi, printre care, recunosc, şi subsemnatul, s-au repezit să ia creditele alea, asta e o treabă. Aşa după cum este la fel de drept să o spunem că băncile nu sunt cu nimic vinovate dacă şi-au vândut cum trebiuie marfa. Fireşte, nu am să comit acum marea prostie de a pune semnul egalităţii între ratele la credite, care trebuie calculate şi plătite corect şi angaralele oneroase care au apărut dat fiind faptul că, în goana lor hămesită după profit din speculaţii „cu mâinile curate”, nu au fost deloc puţine băncile care au trecut , cu de la ele putere, tot felul de taxe şi comisioane, care aproape că dublau ratele împrumutului.

Iar dacă tot vorbim despre aceste restanţe la creditele contactate cu o mare bună credinţă şi cu un optimism vecin cu inconştienţa de atâţia şi atâţia dintre noi şi care acum au ajuns mai ceva decât o Sabie a lui Damocles deasupra deasupra capetelor foarte multor români mai trebuie adăugat şi amănuntul , nu chiar nesemnificativ, că respectivele credite au fost contractate , în imensa lor majoritate, înainte ca Traian Băsescu să anunţe, cu cinismu-i inconfundabil, tăierile alea nenorocite de 25 % din lefşoare. Aşa încât , peste noapte, românaşii s-au trezit că acel sfert de leafă care le-a fost luat , banditeşte, de către Căpcăunul Anti-Naţional erau cam bănişorii cu care îşi puteau achita, integral şi la timp, ratele la bănci.

Drept pentru care ,cu toate imputările pe care am motive să le fac guvernului care tocmai se pregăteşte pentru descărcarea de gestiune, nu am de ce să nu-i recunosc intenţia de a ajuta bieţii oameni să se mai descurce din hăţişul creditelor restante. Mai mult, mă grăbesc să adaug că această măsură preconizată de executiv a fost, după câte se cunoaşte, agreată şi de Banca Naţională şi de FMI. Care FMI e tot o bancă şi nicidecum Bunul Samaritean! Iar dacă şi bancherii de la FMI au acceptat ideea, atunci apare cu atât mai monstruoasă ieşirea lui Traian Băsescu împotriva nu a „electoratei”, ci a însăşi ideii de-i ajuta, în litera şi în spiritul legii, peoamenii aflaţi la amarnică încercare.

Dar ceea ce mă revoltă, de data asta mai mult ca până acum, este teribila neruşinare de care dă dovadă Traian Băsescu.Tocmai el, cel a cărui fiică a luat de la CEC un credit de o valoare care îţi taie răsuflarea, un credit la care fiecare  dintre noi ăştia, capete de locuitor cum ne zice la statistici, nici cu gândul nu puteam spera. Ba, pardon, puteam spera, dar dacă ne punea Aghiuţă şi ne spuneam speranţa asta în gura mare, eram numai buni de legat şi de dus mintenaş la sanatoriu.

La urma-urmei aşa ne trebuie! Adică de ce nu ne-om fi tras fiecare pe lângă casă câte un Graţian Gheţea care să deschidă baierele pungii CEC-ului sau a altei instituţii bancare şi să ne dea, nouă, copiilor sau nepoţilor, câte un credit ferit de riscuri şi de împovărări?

Multe nemernicii a slobozit şi probabil că va mai slobozi Traian Băsescu, dar asta cu „electorata” întrece orice limită. Acum Delegitimatul Absolut al Naţiei şi-a dat măsura integrală a cinismului şi a nemerniciei. Iar dacă unii dintre noi, mai slabi de îngeri, mai aveau motive să se codească atunci când ar fi fost vorba să  recunoască în Traian Băsescu o monstruoasă eroare a speciei umane nu mai au nici-o scuză să o mai facă de-acum încolo…

Şerban CIONOFF