Șerban Cionoff: NU -I E BINE LUI TRAIAN BĂSESCU…

 Teribilă trebuie să fie disperarea lui Traian Băsescu şi a acolţilor săi dacă cel care pentru încă vreo nişte săptămâni acolo se face că mai este preşedintele României a ieşit la un asemenea atac la drumul mare de o mizerie şi de o nemernicie greu de egalat. Fiindcă nu văd cum altfel ar putea fi caracterizată declaraţia publică de aseară a Matrozului Fără Flotă şi Fără Busolă  prin care a ţinut să bage groaza-n populaţie şi, în susbsidiar, să ne spună că dacă ne mai împinge necuratul să nu îl vrem pe el şi pe ciraci săi din pseudo-justiţie atunci chiar că am sfeclit-o! Ne taie macaroana Marele Licurici şi… ăia sutem!

Iar, ca să dea greutate zdrobitoare şi credibilitate maximă apocalipticelor sale preziceri, Traian Băsescu nu a ezitat să se refere direct şi punctual la asistenta secretarului de stat , doamna Victoria Nuland, care numai ce şi-a încheiat vizita la Bucureşti. Vizită pe parcursul căreia a discutat cu oficialităţi ale  statului gazdă, începând cu însuşi chiriaşul pe trei-sferturi-ilicit din dealul Cotrocenilor. Căruia, de altfel,i-a şi aplicat, chiar de îndată ce a păşit în Palatul Cotroceni, în direct şi cu o distinsă naturaleţe, o lecţie de zile mari.Dar, să trecem…

Prima şi cea mai simplă întrebare pe care aş pune-o este: nu  dacă Traian Băsescu ştie aceste lucuri din surse directe- adică de la preşedintele, vicepreşedintele sau secretarul de stat al SUA- , ci dacă are şi mandat din partea domniilor lor spre a face publice aceste aprecieri răvăşitor-critice, profund negative. Mai direct spus: dacă aceasta este adevărata părere a doamnei Victoria Nuland şi dacă lucrurile sunt atât de dramatice precum le prezintă Traian Băsescu, de ce doamna asistent al secretarului de stat nu ni le-a spud, domnia sa, direct, la cel două conferinţe de presă (două parcă au fost, nu-i aşa ?) pe care le-a susţinut aici, la Bucureşti. Să admitem că la prima conferinţă de presă, aceea de la Ministerul Afacerilor Externe, doamna Victoria Nuland era însoţită de şeful diplomaţiei române. O incomoda pe distinsa doamnă prezenţa domnului Titus Corlăţean? Sau, măi rău, o timora? Haideţi să fim serioşi, domnul Titus Corlăţean este un diplomat cu experienţă şi un om foarte manierat, aşa încât numai în chip de speritoare non-diplomatică nu ni l-am putea imagina. De altfel, domnul Titus Corlăţean a fost cel care a replicat , foarte prompt şi precis , stupidelor băsneli băseciene, tocmai pentru că domnia sa a fost cel cae a discutat în numele Executivului cu doamna Victoria Nuland şi, ca atare, ştie foarte bine care au fost elementele de conţiunt, de substanţă ale discuţiilor.

Distribuie prietenilor

Să admitem, totuşi, că la conferinţa de presă de la Ministerul Afacerilor Externe, doamna Victoria Nuland nu a putut să vorbească pe şleau. Dar, slavă Domnului, ce a împiedicat-o să dea totul în vlieag la (aşa-zisa) conerinţă de presă de la Ambasada Statelor Unite, unde, vorba aia, au fost invitaţi numai gazetari „de-ai noştri”, aidcă atât de independenţi încât nu pot nici măcar să respire fără a-l avea pe Traian Băsescu în suflete?

Sau, la o adică, dacă lucrurile stau aşa de pe marginea prăpastiei, cum a zis groparul-şef-al-ţării că i-ar fi zis – să zică „Marele Licurici”, de ce nu a solicitat doamna Victoria Nuland o conferinţă de presă chiar cu participarea extraordinară a lui Traian Băsescu, tocmai spre a nu lăsa lucruile în ceaţă? Nu era acesta un mijloc, democratic, în litera şi în spiritul uzanţelor diplomatice, de a spune adevărul?

Oricum am lua-o, Traian Băsescu a comis o uriaşă greşeală. Pentru că erijându-se în cel mandatat de către (cel puţin) Departamentul de Stat al Statelor Unite să spună românilor nişte lucruri pe care doamna asistent a secretarului de stat nu putut sau nu a vrut să le spună domna sa însăşi crează o teribilă dilemă:-ori Statele Unite practică un dublu limbaj, în sensul că una spun reprezentanţii lor şi alta este părerea lor reală pe care preferă să o facă publică prin anumiţi intermediari, ori, pur şi simplu, Traian Băsescu nu a avut nici-un fel de mandat să facă aceste declaraţii, aşa încât întreaga responsabilitate pentru cele declarate îi revine în întregime? În acest ultim caz, este momentul ca acolo, undeva, peste Ocean , cineva anume, să se sesizeze şi să dea un răspuns clar şi precis. Iar, dacă au nevoie de lămuriri suplimentare, îi invit să citească petiţia iniţiată de Antena 3 , care are deja peste 100 de mii de iscălituri.

Pentru că, oricum am întoarce lucrurile, un lucru este de domeniul evidenţei: prin asemenea ieşiri publice şi prin asemenea declaraţii Traian Băsescu face un enorm deserviciunu doar României şi Interesului Naţional, ci, în acelaşi timp, aduce mari prejudicii diplomaţiei şi administraţiei americane, în ultimă instanţă Statelor Unite, de vreme ce îi face  din protectori,  părtaşi la nemerniciile sale.

Este momentul ca  cineva sau mai mulţi asemenea „cineva”, de acolo, de peste Ocean, să se uite foarte atent spre Delul Cotrocenilor şi să spună, cu voce tare, fără menajamente:”Nu e bine, domnule Băsescu, nu e bine!”

Să i-o spună Marele Licurici, fiindcă noi, românii, de atâta amar de vreme spunem că nu-i e bine lui Traian Băsescu şi acolo, undeva, unii, însă, se fac cum că nu ar auzi

Vorba este: până când?…

                                                                           Şerban CIONOFF