Silvia Dumitrescu: ”Vin cu bucurie la Sângeru!”

Evenimentul cultural organizat la Muzeul Pietrei din Sângeru, pe 8 Martie, cuprinde, în premieră în această localitate prahoveană, un recital al cântăreței Silvia Dumitrescu, voce distinctă în peisajul muzical românesc. I-am adresat, telefonic, câteva întrebări, urmând ca un interviu mai amplu să-l realizăm ”la fața locului”.
Ești una din vocile, dragă Silvia Dumitrescu, la care compozitorul Adrian Enescu a reacționat entuziast. Ți-a încredințat  piese, iar tu ai răspuns pe măsura rigorilor lui. Eu aș zice că mai sus de atât. Știm amândoi cât de zgârcit era în  a-și încredința creația. Nu se dădea pe vocea oricui! Ce a fost pentru tine Adrian Enescu?
– A fost compozitorul care a găsit ce a fost mai bun în mine și a pus în valoare la maximum vocea mea, emoțiile pe care le transmit când cânt. Din păcate, Adrian Enescu s-a stins prea iute, iar viața muzicală îi simte lipsa.
– De ce se cheamă ”Ochi căprui”  momentul artistic pe care îl vei realiza  la Muzeul Pietrei din Sângeru?
– Se cheamă astfel de la numele piesei ”Ochi căprui”, realizare muzicală a aceluiași compozitor de care suntem legați, prin fire artistice, amândoi. Sper că nu ai uitat că versurile-ți aparțin, Lucian? O cânt mereu cu emoție cu toate că ochii căprui sunt opusul a ceea ce sunt eu.
– Să înțeleg că soțul tău are ochi căprui, ai tăi fiind albaștri?
– Întocmai! ”Ochi căprui” este un foarte frumos text potrivit nu numai cu vocea mea, ci și cu sensibilitatea mea, cu trăirile mele.
– Ești, după ce o vreme ne-ai cam lipsit, într-o excelentă formă. Lansezi un album care-l omagiază pe compozitorul Adrian Enescu, ești prezentă în spectacole și emisiuni. Iată-te, peste două zile, la Sângeru. Ai vizitat Muzeul Pietrei până acum?
– Nu, cu toate că sunt lăuntric legată de tot ce înseamnă spiritualitate, vechime, tradiție. Am niște rădăcini adânci aici. Din acest motiv nu am plecat din țara mea, am stat aici și la bine și la rău. Vreau să văd colecția ta de pietre pe care știu că ai adunat-o din toată țară și ai dăruit-o publicului larg. Așa cum am făcut în toată cariera mea de artistă, voi fi punctuală. Așa că miercuri, pe 8 Martie, la orele 12.00, ne vedem la Sângeru.
– Te așteptăm cu drag, Silvia Dumitrescu! Și nu vor fi doar sângereni aici!
(A consemnat Lucian Avramescu)

P.S.

Intrarea este liberă și, vorba Silviei, ”aducem bucurie și bărbaților, fiindcă pe 9 martie e ziua lor”. Așa că, vă așteptăm! Sponsor – Romaqua Group Borsec.