• Home
  • Știri
  • Sindicatul Europol: Urmează prima GREVĂ din istoria MAI

Sindicatul Europol: Urmează prima GREVĂ din istoria MAI

politia pazeste scaled 1

Sindicatul Europol anunţă că negocierile pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă au eșuat, astfel există posibilitatea organizării primei greve din istoria MAI.

„În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract colectiv de muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanții conducerii desemnați să negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost inițiată în urmă cu aproximativ 1 lună jumate iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizații sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care și Federația PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL.

Dacă în cazul Acordul colectiv, valabil pentru polițiști, am scris la momentul respectiv că a fost o adevărată cacealma, fiind inițiat, negociat și încheiat în aceeași zi, având la masă lideri ai unor organizații sindicale care nu au reprezentativitate, și care au fost folosiți de către MAI pentru a bloca orice propunere care să vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru polițiști, în ceea ce privește Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat întocmai prevederile legale.

Precizăm că procedura de anulare a acestui Acord colectiv este în derulare. De asemenea, în cazul negocierii CCM-ului nu au mai îndrăznit să se folosească de organizații sindicale nereprezentative și de lideri aserviți pentru ca acestea să semneze Contractul colectiv, pentru că erau conștienți că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va refuza înregistrarea acestuia, transmite sindicatul Europol, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, încă de la debutul primei ședințe de negociere, reprezentantul Sindicatului EUROPOL a criticat conducerea MAI pentru două chestiuni esențiale:

În componența comisiei de negociere, prezidată de secretarul de stat Voican, formată din nu mai puțin de 12 reprezentanți, nu a fost nominalizat niciun personal contractual!

Cu alte cuvinte, cei pentru care negociam nu erau de față din partea angajatorului;
Reprezentanții MAI nu au formulat nici măcar 1 propunere în plus față de conținutul precedentului CCM;

„Aceste două observații sunt deosebit de importante pentru a demonstra disprețul, dezinteresul și indiferența față de această categorie de personal, care în majoritatea cazurilor îndeplinește aceleași atribuții/sarcini ca cele ale unui polițist. De aici și anticiparea noastră că ministrul Bode voia să o scalde cu negocierea CCM-ului la fel cum a făcut-o cu negocierea Acordului colectiv.

Dar revenind la negocierea pentru Contractul colectiv de muncă, la acest moment, conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federația PUBLISIND, FSNPPC și Smart LEX, se creează premisele organizării primei GREVE din Ministerul Afacerilor Interne. Sigur, până la momentul încetării activității de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii și medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

După această etapă a concilieri, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităților MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore și în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, precizează Europol.

Conform sindicatului, elementul de noutate a actualei situații este reprezentat de faptul că personalul contractual din MAI, fie că vorbim de IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE și toate celelalte structuri care au încadrat personal contractual NU are nicio interdicție prevăzută în lege pentru a organiza GREVĂ. Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statuează dreptul altor angajați din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare și ei GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activității pentru 1 zi. În acest sens, cele 3 federații sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVĂ!

„Având în vedere aspectele prezentate mai sus, putem spune că este un moment de cotitură care poate declanșa scânteia nemulțumirilor mocnite din întreaga structură de apărare, ordine publică și siguranță națională și apreciem că este contextul cel mai favorabil în care și noi, polițiștii, să susținem și să participăm la greva personalului contractual pentru că și în celelalte state al UE, dreptul la GREVĂ al forțelor de ordine a fost câștigat prin GREVĂ”, conchid reprezentanții sindicatului Europol.

Parteneri