• Home
  • Articole sponsorizate
  • Sindromul Clădirii Bolnave: 5 lucruri din spațiile interioare care îți pot periclita sănătatea

Sindromul Clădirii Bolnave: 5 lucruri din spațiile interioare care îți pot periclita sănătatea

sindromul-cladirii-bolnave-5-lucruri-din-spatiile-interioare-care-iti-pot-periclita-sanatatea

Sănătatea organismului se numără printre aspectele cele mai importante ale unei vieți lungi și lipsite de griji, însă de cele mai multe ori este printre cele mai neglijate. Aceasta poate fi foarte ușor periclitată de amalgamul de factori dăunători care se pot ascunde în cele mai inimaginabile locuri, în special în spațiile interioare. 

 Acest lucru a primit chiar și propria denumire și este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății – SBS: Sindromul Clădirii Bolnave. Simptomele unei astfel de afecțiuni pot varia de la o simplă iritație a gâtului sau strănut, până la febră, frisoane, migrene sau dificultăți în respirație. Pentru a avea grijă așa cum se cuvinte de corpul și de organismul tău, trebuie deci să acorzi în permanență o atenție deosebită mediului în care lucrezi și trăiești, până la cele mai mici detalii.

Află aici care sunt cele 5 cauze principale ale „Sindromului Clădirii Bolnave” și cum te poți feri de ele!

  1. Lipsa ventilației

În perioada epidemiilor, gripelor sau răcelilor spațiile interioare sunt de obicei considerate locul ideal în care te poți ascunde de bacteriile și virușii care pândesc afară. Știai însă că acest lucru poate fi exact ceea ce te îmbolnăvește? Dacă încăperile în care îți petreci cea mai mare parte a timpului nu sunt riguros ventilate, aerul devine stagnant, închis și greu respirabil.

Acest lucru se datorează atât nivelului înalt de dioxid de carbon care se acumulează în încăpere, cât și acumulării de germeni, bacterii și substanțe contaminante, iritante pentru organism. Pentru a te asigura întotdeauna că eviți astfel de situații, achiziționează de la Teqoya.ro un senzor de monitorizare a calității aerului, care te va alerta atunci când aceasta va scădea sub nivelul optim. De asemenea, tot la ei poți găsi și aparate de purificare a aerului din interior cu filtre HEPA, care sunt esențiale pentru menținerea unei calități ideale a aerului pe care îl inspiri. 

 2.Capul de duș

Probabil nu știai acest lucru, însă capul dușului se numără printre cele mai propice medii de dezvoltare a bacteriilor. Deși majoritatea bacteriilor care se dezvoltă în sistemele de distribuție a apei sunt inofensive, în unele cazuri ele pot cauza afecțiuni respiratorii destul de grave.

Unul dintre acestea, deși destul de rar întâlnit, este bacteria cunoscută sub numele de NTM, o micobacterie care se poate răspândi prin intermediul picăturilor de apă și provoacă afecțiuni similare tuberculozei. Pentru a evita astfel de situații, este recomandat să înlocuiești capul de duș cel puțin odată la 6-8 luni. 

  1. Formaldehidele

Formaldehidele reprezintă compuși chimici prezenți în aproape orice gospodărie, însă dacă nivelul acestora depășește 0.1 ppm, ele pot deveni un adevărat pericol pentru sănătate. Acestea pot fi emanate atât de produse de curățenie sau aparate de uz casnic, precum aragazul pe gaz, cât și de ușile sau mobilierul de lemn.

Nu îți face însă griji, căci pentru eliminarea acestora îți sar în ajutor plantele. Câțiva dintre eroii vegetali care te pot ajuta în lupta cu formaldehidele sunt feriga, dracaena, iedera englezească sau crizantemele. 

  1. Mucegaiul

Apărând ca rezultat al umidității neadecvate, mucegaiul este absolut inevitabil într-o gospodărie. Acesta poate provoca în schimb diferite reacții alergice, precum strănut, nas înfundat, ochi roșii sau iritații ale pielii. Pentru a preveni bolile care pot apărea din cauza mucegaiului, păstrează umiditatea aerului din încăpere la un nivel relativ scăzut, până la 50% și asigură-te de faptul că aerul este bine ventilat.

De asemenea, dacă obișnuiești să folosești umidificatoare, curăță-le periodic. Dacă nu le vei dezinfecta în mod regulat, apa din interiorul acestora va stagna și va dezvolta mucegai și alte bacterii cu potențial de risc, care vor fi ulterior răspândite în aerul din încăpere. 

  1. Praful

Praful nu reprezintă doar un disconfort din punct de vedere estetic, ci este și unul dintre cei mai răspândiți alergeni din orice spațiu interior. Pe lângă faptul că poate provoca reacții alergice precum strănutul, ochii iritați sau dificultățile în respirație, acesta poate duce și la slăbirea sistemului imunitar odată cu trecerea timpului.

Pentru a minimiza cantitatea de praf din biroul sau locuința ta, aspiră în mod regulat și curăță periodic filtrul aspiratorului. Este recomandat să folosești, de asemenea, și un purificator cu filtru HEPA pentru a reduce nivelul de praf care rămâne în aer. Nu în ultimul rând, spală în mod regulat suprafețele și obiectele purtătoare de praf precum lenjeriile de pat, perdelele sau jucăriile de pluș. 

Sănătatea organismului tău este constant amenințată de substanțele și microorganismele prezente oriunde în jurul tău. Oferă o atenție deosebită întreținerii spațiului personal pentru a minimiza orice fel de risc. 

Sursă foto: Shutterstock.com. 

Parteneri