Șoareci antrenați să salveze lumea

Soareci 1

Jia Hui Lee, un doctor în filozofie,   studiază diferențele globale în relaționarea oamenilor cu alte animale.

Pe durata unei călătorii la Bruxelles în 2013, Jia Hui Lee a vizitat  Muzeul Regal al Forțelor Armate și a Istoriei Militare. Acolo a văzut un poster cu șoarece lângă o mină, imaginea făcea referire la utilizarea rozătoarelor pentru a detecta minele.

De atunci a analizat relația oamenilor cu alte animale și cu mediul natural în perioada schimbărilor climatice. Căutările lui l-au determinat să ajungă în Tanzania unde a văzut cum rozătoarele sunt antrenate să detecteze material explozibil sau chiar tuberculoză. Scopul studiilor sale a fost să analizeze impactul tehnologiei asupra societății și politicii, luând în considerare și antropologia.

Pentru a-și atinge scopul, timp de 15 luni a efectuat cercetări pe teren în Tanzania și a examinat cum antrenorii au comunicat și interacționat cu șoarecii pentru a-i educa să detecteze minele.

Soareci 3 1

Ulterior a petrecut 2 luni în Cambodgia pentru a vedea cum lucrează animalele pe teren. Șoarecii antrenați în Tanzania au analizat terenul pentru a detecta dacă nu sunt mine pe teren, iar mai târziu, Lee s-a plimbat pe  același teren pentru a se convinge de succesul experimentului. Datorită antrenamentelor petrecute în Tanzania, localnicii cred că șoarecii sunt animale inteligente, altruiste, iar populația nu percepe utilizarea unor aparate anti-rozătoare, pentru a se proteja de șoareci,  pe când  în New York, rozătoarele  sunt percepute ca dăunători. Mai mult decât atât, în SUA și Europa câinii sunt văzuți ca prietenii cei mai buni ai oamenilor, iar în Tanzania și Kenya câinii sunt considerați  animale periculoase. Această diferență culturală provine din istorie, când coloniștii britanici foloseau câinii pentru a persecuta populația.

„Sper ca informațiile pe care le voi obține din aceste cercetări să fie în corelație cu zoologia, biologia și științele cognitive, care includ cercetări despre interacțiunea om-animal” a declarat Lee.

El s-a axat pe Africa de Est din cauza dezvoltării domeniului științei și a tehnologiei   în acest teritoriu. Cu toate acestea, partea de Est încă stagnează comparativ cu Vestul Africii. Lee consideră că Africa de Est trebuie catalogată ca un centru important, din punct de vedere tehnologic, alături de Londra, Cambridge sau Massachusetts.

De instruirea șoarecilor se ocupă un ONG din Belgia, iar antrenamentul durează în jur de 9 luni. Ideea de a utiliza șoarecii pentru a descoperi minele i-a venit lui Bart Weetjens, fondatorWeeunui  ONG belgian, „Apopo”.

Antrenarea unui șoarece costă în jur de 6900 de dolari. Chiar dacă suma pare foarte mare, antrenarea oamenilor este mult mai scumpă și durează mai mult. Un alt avantaj în antrenare rozătoarelor este faptul că ei pot lucra pe un teritoriu de 200 metri pătrați în 20 de minute, pe când oamenii dotați cu cele mai noi tehnologii au nevoie de 5 zile.

În Mozambic, un teritoriu intens minat în perioada războiului civil, șoarecii antrenați de Apopo au găsit și distrus 13.000 de mine, curățind 1100 de hectare.

Nu toți șoarecii antrenați de Apopo au misiunea de a detecta explozibil. O parte dintre ei sunt implicați în identificarea cauzelor celor mai răspândite boli. În prezent sunt efectuate experimente cu ajutorul rozătoarelor pentru a determina cauzele răspândirii tuberculozei.

Soareci 3 1

Parteneri