• Home
  • Știri
  • Sondaj AtlasIntel. Pe cine ar vota românii la prezidențiale?

Sondaj AtlasIntel. Pe cine ar vota românii la prezidențiale?

nicolae ciuca marcel ciolacu mircea geoana

Foto – evz.ro

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de AtlasIntel, în exclusivitate pentru Digi24, cel mai bine clasat posibil candidat la alegerile prezidențiale ar fi Mircea Geoană. Acesta s-ar clasa pe primul loc în toate scenariile măsurate. Geoană e urmat de George Simion, Cătălin Drulă și Diana Șoșoacă. Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar obține sub 10% din voturi.

Sondajul prezintă cifre care răstoarnă calculele politice făcute de liderii coaliției PSD-PNL. Au fost realizate cercetări sociologice pe trei scenarii. Unul în care nu sunt măsurații liderii coaliției PSD-PNL, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, un scenariu în care este măsurat doar Marcel Ciolacu, și un al treilea scenariu în care este măsurat și Nicolae Ciucă.

În primul scenariu, pe primul loc ar fi actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta ar intra în turul doi cu candidatul AUR, George Simion. Dacă sunt luate în calcul doar voturile valide, rezultatul lui Mircea Geoană crește.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar obține doar 9,6% la alegerile prezidențiale, iar în cazul în care ar fi măsurate doar voturile valide, rezultatul său ar fi de 11,3%. În timp ce Nicolae Ciucă obține 5%, respectiv 6,2%.

Un al treilea scenariu este cel în care este măsurat liderul PSD Marcel Ciolacu, dar nu este măsurat și Nicolae Ciucă. În acest scenariu crește scorul lui Cătălin Drulă, care ar intra în turul doi alături de Mircea Geoană. De asemenea, scorul lui Marcel Ciolacu scade.

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale este însoțită de date demografice care arată caracteristicile electoratului fiecărui posibil candidat. Aceste date arată că marea majoritate a celor care și-au anulat votul la prezidențialele din 2019 ar vota de această dată cu Mircea Geoană. Acesta adună voturi, aproape în mod egal de la votanții PSD, PNL și USR.

George Simion ar fi votat mai mult de cei care au ales-o în 2019 pe Viorica Dăncilă. Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, este preferat de electoratul PSD, însă nu ar aduna aproape deloc voturi din rândul electoratului PNL, în timp ce Nicolae Ciucă, paradoxal, ar strange mai multe voturi de la cei care la parlamentarele din 2020 au votat cu PSD decât de la cei care au ales PNL.

Mai mult aici

Parteneri