Sondaj IRES: Peste jumătate dintre români vor amânarea alegerilor locale din motive de coronavirus

Conform sondajului realizat de IRES, 53 la sută dintre respondenți vor amânarea alegerilor locale până când coronavirusul va fi eliminat complet. 76 la sută vor ca votul să aibă loc în mai multe zile.
Principalele rezultate ale studiului realizat de IRES împreună cu Asociația Centrul pentru Inovare Publică și Fundația Viață și Lumină, selectate de G4media.ro sunt:

66% dintre respondenți susțin eliminarea cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați
69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari
76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea. Mai mult de jumătate (63%) dintre simpatizanții tuturor partidelor își doresc ca votarea să aibă loc pe durata mai multor zile. Simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDRM și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației.
50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență
Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat.

Primarii pot fi aleși, conform opiniilor exprimate, doar de câțiva votanți, iar vechii primari își vor aduce cu ușurință salariații primăriilor și rudele lor la vot. Fiecare primar își are reațeaua lui de propagandiști, de oameni apropiați din firme ajutate și așa mai departe.

Distribuie prietenilor

Aurelia Apostol, AMPress