AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Spațiile industriale de închiriat și coronavirusul

Este foarte clar de-acum faptul că actuala criză cauzată de pandemie va provoca o profundă restructurare economică, socială și organizațională pe tot globul. Astăzi, firmele din toate sectoarele de activitate sunt preocupate de supraviețuirea lor imediată. Instinctul antreprenorilor de supraviețuire într-un mediu extrem de ostil este acela care va face diferența. Este valabil pentru natură, dar și pentru mediul economic actual.

Afaceriștii care vor câștiga lupta în perioada post-pandemie (fiecare criză trece până la urmă, nu-i așa?) vor fi aceia care, chiar navigând pe un ocean plin de necunoscute, fără busolă, își pun țeluri în armonie cu perioadele ce vor urma.

Inclusiv la noi în țară, aceia care vor dori să caute spații industriale de închiriat în București vor fi mult mai atenți de acum înainte la ceea ce li se oferă, mai pretențioși, mai calculați. Vor alege locații în armonie cu ceea ce cred ei că va urma în sectorul lor de activitate, cu modificările de comportament ale clienților pe care îi au.

Cum va fi această lume nouă și ce rol pot juca în ea antreprenorii post-pandemie?

Multe companii post-pandemice vor fi în esență digitalizate și concentrate pe inteligența artificială.

Deja nu greșim dacă împărțim mediul de afaceri în perioada ante-pandemie COvid-19 și post-pandemie. La fel cum l-am împărțit nu demult în epoca de dinainte și de după apariția internetului, instrument care a generat un alt mod de a face business în lumea întreagă.

Conform getlokal.ro antreprenorii trebuie să se gândească de acum mult mai serios la cum vor evolua afacerile lor în continuare și cum vor arăta locațiile viitorului apropiat.

Izbucnirea bruscă a pandemiei coroborată cu paralizia economiei la scară globală a schimbat lumea din toate punctele de vedere. Putem spune că am avut nu una, ci două “lebede negre” concomitent!

Recuperarea economiei românești, oricum extrem de fragilă, se va face dificil, probabil mult mai greu decât în țările dezvoltate, dar până la urmă capacitatea de adaptare a antreprenorilor autohtoni se va face vizibilă. Poporul nostru este unul de supraviețuitori, altfel nu am fi rezistat de-a lungul  mileniilor.

Prima mare transformare care va servi drept bază pentru lumea post-criză este categoric aceea conform căreia, dacă vor să nu falimenteze, majoritatea companiilor vor trebui să se digitalizate. Cum în România viteza internetului este una foarte bună, iar capacitatea de a învăța este mai mare decât a multor străini, personalul firmelor va reuși să se descurce și într-o nouă paradigmă. Unde mai pui că se va trece până la urmă la 5G, indiferent de vocile opozante.

Se va munci mult mai mult de acasă, comerțul online se va dezvolta foarte mult, așa încât marile clădiri de birouri s-ar putea ca să nu mai fie chiar atât de populare ca în urmă cu un an sau doi.

Antreprenorii vor căuta însă în continuare spații de producție, depozite pentru mărfuri strategic plasate, sedii de firme de curierat cu spațiu suficient pentru parcul de autovehicule din dotare.

Oprirea bruscă a motoarelor economiei din țara noastră, limitările de deplasare, distanțarea socială obligatorie, a dus brusc și la o schimbare a obiceiurilor. A lucra de acasă sau de oriunde altundeva (chiar și din parc sau dintr-un sătuc îndepărtat unde există totuși internet), nu doar într-un birou clasic, este una dintre acele schimbări radicale care vor face ca lumea să fie altfel. Oamenii au văzut că și dacă locuiesc în București nu mai trebuie să facă  zilnic 3 – 4 ore pe drum până la și de la sediul firmei unde lucrează, ba chiar pot fi mai productivi când nu mai sunt stresați permanent de șefi sau chiar de colegii de serviciu.

Locul de muncă devine așadar unul variabil, diferit de la un angajat la altul. Va fi mai degrabă locul unde persoana se află la un moment dat și de unde  își îndeplinește sarcinile de serviciu, nu neapărat biroul dintr-o clădire cu o adresă fixă.

„Poți lucra oriunde!” se pare că va fi deviza anilor ce vin, iar firmele de imobiliare vor trebui ca să se adapteze cerințelor pieței în transformare profundă din acest an special: 2020.

GVA Industriale va fi una dintre câștigătoare, deci poți apela în continuare la specialiștii de aici pentru consultanță și găsirea unor spații industriale care să se potrivească noile condiții economice.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!