Specialiștii atenționează! Cazurile de gripă ar putea fi mai multe şi mai grave decât în alți ani

Ne apropiem de vârful sezonului gripal, iar specialiștii spun că anul acesta numărul de îmbolnăviri ar putea fi mai mare decât în anii trecuți, chiar dacă mai mulți oameni s-au vaccinat. Motivul: ambele tulpini de virus circulă simultan, spre deosebire de anii trecuți, când apăreau la începutul și la sfârșitul sezonului.

Teoretic, ne putem vaccina și luna aceasta, practic, în farmacii și în cabinetele medicilor de familie dozele de vaccin nu mai sunt disponibile.

Cei prevăzători s-au vaccinat împotriva gripei la începutul sezonului rece. Atunci au găsit serul și în farmacii, și la medicii de familie. Apoi, însă, vaccinul nu s-a mai găsit.

Distribuie prietenilor

Ministerul Sănătății a cumpărat 1 milion 500 de mii de doze de vaccin gripal, iar potrivit Insitutului de Sănătate Publică, aproape 1 miliona 400 de mii au fost administrate deja.
Specialiștii avertizează că în această iarnă cazurile de gripă ar putea fi mai multe şi mai grave: spre deosebire de alți ani, circula ambele tulpini de virus, A și B.

Dacă nu v-ați vaccinat, vă puteți feri de gripă doar prin măsurile de igienă individuală, prin spălatul mâinilor, prin evitarea zonelor foarte aglomerate, iar dacă mergeți în spitale, întotdeauna gura și nasul ar trebui acoperite cu o mască de protecție.
Gripa se transmite ușor de la o persoană la alta, poate duce la grave complicații, mai ales în rândul persoanelor în vârstă și bolnave.

La începutul anului trecut am avut epidemie de gripă, iar 199 de cazuri au fost mortale.

Sursa – stiri.tvr.ro