AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Sporeste creativitatea copiilor prin pictura in acuarele

In mod frecvent acuarelele se folosesc atat la scoala cat si acasa pentru a capta atentia celor mici si a-i putea focusa spre activitati ce le pot dezvolta creativitatea acestora prin desen si pictura, dar de cele mai multe ori alegerea lor este una dificila mai ales daca exista o varietate mare de modele si branduri, acest lucru va poate pune in dificultate, deoarece oferta magazinelor online este una destul de complexa.

Aceste se pot clasifica in mai multe tipuri de produs, dar acuarelele clasice sunt cele clasice, pe baza de apa, dispuse in cele mai multe ori in seturi si carcase din plastic sub forma rotunda, contin un pigment de culoare redus si este necesar sa fie utilizate mai multe straturi de culoare pentru o acoperire mai mare sau poate forma in strat transparent de culoare, in functie de modul acestora de aplicare.

Adesea sunt folosite in gradinite sau in scoala mai ales in clasele primare datorita faptului ca au proprietatea de a se usca rapid pe blocurile de desen sau caietele de colorat pe care copii le utilizeaza, iar cel mai mare avantaj in acest mod, se pot curata foarte usor in cazul in care ajung pe haine sau alte materiale textile, nu raman permanent impregnate, ci cu ajutorul apei se pot indeparta rapid.

Daca nu stiti ce sa alegeti puteti opta pentru acuarele de la Flrbirotica acestea au un pret mic si un raport excelent al calitatii, iar in categorie sunt mai multe branduri foarte cunoscute atat national cat si international, precum Ecada, Daco sau Milan, iar in celelalte categorii se pot gasi toate accesoriile si materialele complementare pentru o pictura perfecta, de la suprafata de lucru pana la rechizitele de scoala, toate acestea se pot comanda online dintr-un singur loc.

Cum se foloseste corect un set de acuarele ?

In primul rand trebuie sa ii invatati pe cei mici ca, acuarelele pot sa devina precum o pasta daca pensulele ce se utilizeaza nu sunt curatate cu apa intre utilizarea mai multor culori, iar daca se foloseste prea multa, atunci nuantele devin mai transparente si palide, aceste aspecte pot duce la o lucrare nereusita pentru un tanar artist in devenire, iar joaca prin pictura si desen poate sa nu mai fie atat de placuta.

Printre articolele de care au nevoie copii putem enumera urmatoarele : o paleta de acuarele, un set de pensule cu diferite forme ale capetelor, un recipient pentru punerea apei si un bloc de desen sau o suprafata de lucru similara. Este recomandat ca aceasta din urma sa aibe un gramaj mai mare de 80 gr/mp pentru a putea absorbii culorile si a nu exista riscul ca foaia sa se increteasca din cauza incarcaturii mari de acuarele cu apa.

  • Pasul 1 : Udati pensula prin punerea acesteia in recipientul cu apa.
  • Pasul 2 : Scurgeti pensula fie de paharul cu apa sau utilizand un servetel pentru a putea indeparta excesul de lichid, pentru a avea o culoare mai pronuntata.
  • Pasul 3 : Imbibati pensula in acuarele de culoare pe care copii doresc sa o foloseasca, tineti cont ca aceasta sa nu aibe foarte multa umiditate, deoarece se va forma o pelicula transparenta de culoare pe foaie.
  • Pasul 4 : Schimbati frecvent lichidul din pahar, astfel daca se utilizeaza o perioada lunga de timp celelalte culori se pot impregna cu diferite nuante, iar cea principala ce se doreste a fii utilizata nu va mai avea aceiasi stralucire si calitate.

Exista chiar si acuarele pentru pictura pe fata, acestea sunt distractive si se folosesc de catre parinti si copii, mai ales in cadrul petrecerilor, vopseaua acestora este una non-toxica si nu afecteaza pielea, fiind usor de indepartat, beneficieaza de o uscare rapida, acestea au chiar si pudra de glitter sau nuante fosforescente.

Pentru cei mai mici dintre copii, pictatul este doar o joaca, iar pentru acestia experimentarea culorilor se face de cele mai multe ori cu mainile si mai putin cu pensulele, devine o distractie si o activitate placuta atunci cand observa cum nuantele se misca si formeaza diferite forme prin actiunile pe care le fac.

Copii pe parcurs ce cresc trebuie sa aiba ocazia sa experimenteze diferite tipuri de culori, precum sunt cele acrilice, creioanele acuarelabile sau cele in ulei, o data cu inaintarea in varsta pot trece de la banalul bloc de desen pe hartie, la o panza de pictat ce este trasata cu diferite imagini, pe care le pot umple utilizand o varietate de tipuri de vopseluri diferite, este important sa stiti ca este vorba doar despre bucuria si in acelasi timp libertatea exprimarii prin aceasta activitate.

O tehnica distractiva pentru cei mici va fii cu siguranta cea in care pot stropii direct cu acuarele foaia pe care picteaza astfel vor pulveriza culoare pe aceasta, este simplu si trebuiesc urmati doar cativa pasi pentru a reusi, doar trebuie sa tineti pensula intre degetele mijlocii, iar cu cel mare sa trageti de perii acesteia, chiar daca este imprevizibila rezultatele pe care le produce sunt distravtive si captivante.

– Pentru a intinde culorile puteti folosi suplimentar si un burete, fie in forma mai mare sau cele speciale ce se gasesc in majoritatea magazinelor cu articole pentru pictura, dupa amestecarea pigmentilor de culoare puteti intinde buretele in acesta, iar ulterior se poate pune pe foaie, este cea mai simpla metoda atunci cand ii invatati pe cei mici sa faca peisaje, mai ales cerul sau campia se poate crea rapid cu o astfel de practica.

In special pentru parinti este recomandat ca pe langa activitatea de pictura sa foloseasca si alte tehnici pentru a le capta atentia copiilor, aici puteti include activitatile de lucru manual, confectionarea diferitelor forme cu ajutorul accesoriilor craft din lemn sau polistiren, pe care puteti atasa o sumedenie de forme din hartie colorata sau gumata prin intermediul unor perforatoare cu forme, toate acestea au preturi mai mult decat accesibile si sunt indicate pentru sarcinile ce nu implica folosirea dispozitivelor digitale.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!