Statul Român, campion mondial al condamnaților – 4450 – care-s neprinși și nu execută pedeapsa

Nu mai puţin de 4.450 de condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea se află în libertate, fiind daţi în urmărire naţională şi internaţională, arată Ministerul de Interne. Practic, 350 dintre condamnaţii definitiv sunt daţi în urmărire la nivel naţional, în vreme ce restul de 4.100 la nivel internaţional.

Unul din cinci condamnaţi definitiv din România se află în libertate. Astfel, potrivit datelor oficiale numărul fugarilor reprezintă o cincime din totalul condamnaţilor la pedepse privative de libertate din România, având în vedere că, potrivit statisticilor publicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în prezent în închisorile din ţară se află 20.307 persoane.

Tipuri de infracţiuni

Distribuie prietenilor

Foarte important, în ceea ce priveşte infracţiunile pentru care au fost condamnaţi fugarii daţi în urmărire naţională şi internaţională, 343 sunt criminali, bătăuşi, violatori sau indivizi care au răpit şi sechestrat persoane. Apoi, 853 sunt hoţi sau tâlhari, 195 au fost condamnaţi pentru trafic de droguri, iar 506 sunt escroci. În plus, 887 sunt autori ai unor infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, 31 sunt căutaţi fiind condamnaţi pentru corupţie, iar 526 au săvârşit infracţiuni economice. În fine, alţi aproximativ 1.000 de indivizi sunt căutaţi după ce au fost condamnaţi pentru alte fapte cum ar fi ultraj contra bunelor moravuri, abandon de familie, violare de domiciliu, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni la regimul silvic, ameninţare sau fals.

Citeste mai mult: adev.ro