Poate urmezi studiile unei facultăți de medicină dentară sau intenționezi să faci asta: oricum ar fi, e important să știi câteva lucruri înainte de a te aventura în această călătorie. Alături de specialiștii de la Endo Learning, un hub de educație stomatologică, ți-am pregătit 4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a deveni dentist.
- Va trebui să gestionezi situații dificile
Facultatea nu te pregătește realmente pentru a profesa – îți oferă, desigur, noțiunile fundamentale, însă experiența vine cu timpul și doar practicând. În stomatologie, te vei confrunta cu nenumărate situații de criză pe care va trebui să înveți să le gestionezi – de la pacienți extrem de temători și până la cazuri clinice neobișnuite, dificile, vei avea parte de toate.
Așadar, trebuie să te obișnuiești cu ideea că vei avea nevoie să excelezi la gestionarea situațiilor de criză – te vei confrunta cu cazuri clinice peste care nu ai dat în facultate și pe care le-ai învățat doar în cadrul unor cursuri ocluzologie, de exemplu.
Vei avea pacienți cu o teamă enormă de dentist și va trebui să reușești să faci față acestor situații. Deși este o meserie fantastică, să fii stomatolog nu e ușor – trebuie să dai dovadă în aceași măsură de tărie de caracter, dar și de empatie.
- Trebuie să înveți să lucrezi în echipă
Poate în facultate te-ai obișnuit să lucrezi mai mult singur, individual – iar unii dintre noi chiar preferă munca individuală. Totuși, asta e imposibil atunci când vine vorba de stomatologie, unde trebuie neapărat să lucrezi în echipă – practic, putem vorbi chiar de un triunghi: tu, asistentul dentar și pacientul.
Da, pacientul participă și el activ la această muncă de echipă, pentru că e foarte important să coopereze și să reușească să fie relaxat. Iar tu cu asistentul / asistenta va trebui efectiv să lucrați în tandem, să vă completați ca într-o mișcare de dans.
- Educația nu se oprește niciodată
Dacă ești pe punctul de a termina facultatea și îți spui că „mai ai încă puțin și scapi”, află că lucrurile nu stau deloc așa: dimpotrivă. Când vine vorba de stomatologie, învățarea nu se termină, practic, niciodată. Dacă îți dorești să faci performanță și să atragi pacienți, e vital să continui să înveți inclusiv după ce ieși de pe băncile facultății.
Asta se întâmplă pentru că în acest domeniu apar constant noi tehnici, instrumente și tendințe – dacă vrei să fii la curent și să oferi cele mai bune servicii, e necesar să participi, de exemplu, la cursuri de endodontie, la seminarii, webinarii și conferințe. Practic, trebuie să fii deschis la învățarea proactivă, constantă și continuă.
- Stomatologul, specialist dentar și…psiholog?
Să lucrezi în stomatologie nu e nicidecum ușor – însă vei avea parte de nenumărate satisfacții. Totuși, ca să ajungi la ele, trebuie să îți dai silința pe foarte multe paliere. Nu e suficient să fii un specialist extraordinar, trebuie să fii și un om pe măsură. Cu alte cuvinte, fiecare stomatolog este și – într-o mică măsură – terapeut.
Asta pentru că nu ai cum să ai succes dacă nu exersezi și practici empatia. E vital să înțelegi că nu tratezi „niște dinți”. Te ocupi, de fapt, de un om – căruia, cel mai probabil, îi e frică. Un om cu griji, cu nelămuriri, cu probleme financiare și cu incertitudini. De aceea, trebuie să fii cu adevărat om și să tratezi pacientul în toată complexitatea sa, nicidecum superficial – pentru că nici măcar dinții nu sunt „doar dinți”. Ei merită mai mult de atât.
Stomatologia e una dintre cele mai complexe ramuri ale medicinei – iar asta îl face pe stomatolog un făuritor. Poți alege ce făuritor să fii: de zâmbete, care aduce sănătate și bucurie, sau, dimpotrivă, un făuritor de teamă, care își tratează incomplet și superficial pacienții. Ca să ai succes ca stomatolog, e vital să fii în permanență deschis către noutate și învățare.