A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Strigător la cer: «Rusine, România. M-am întors acasă după 11 ani de muncă chinuiti printre străini…»

3 137

Ce a pătit această româncă, la revenirea  în tară este scandalos, este revoltător.

Elena Munteanu s-a intors in Romania dupa 11 ani petrecuti in strainatate. A dorit sa se angajeze ca educator la o cresa din Targu Jiu, dar a aflat ca nu are studii corespunzatoare.Strigător la cer: «Rusine, România. M-am întors acasă după 11 ani de muncă chinuiti printre străini…» 1

Elena are studii superioare, dar pentru a participa la concurs se solicita un document din care sa rezulte ca este specializata in educator-puericultor, care se obtine in urma unui curs cu o durata de numai sase saptamani. Elena Munteanu sustine, intr-o postare pe Facebook, ca a activat in invatamant si a obtinut chiar doua grade didactice.

Cu toate acestea, dosarul ei a fost respins si nu a putut sa participe la concurs: „Rusine, Romania! M-am intors acasa, in tara mea, dupa 11 ani de munca chinuiti printre straini, cu gandul si dorinta de a sta impreuna cu copiii si nepotelul meu pentru totdeauna! Am cautat locuri de munca la stat. Am gasit intr-un final publicate pe site cinci locuri de educator-puericultor.

Am mers la institutia in cauza pentru depunerea dosarului de inscriere, dar nu am putut continua, deoarece prima conditie era de a avea un certificat, o adeverinta pe specializarea educator-puericultor. Nu erau suficiente studiile pedagogice pe care le aveam pe specializarea de educator si nicidecum studiile superioare cu durata anilor. Era mai important acel curs de «doi bani», cu durata de doar sase saptamani, facut mai mult la distanta si tocmai la Timisoara.

Mirarea a fost ca nici acolo nu m-am putut inscrie, deoarece imi trebuiau doar studii medii, doar un liceu cu o oarecare calificare. Puteam sa ma inscriu doar cu o declaratie pe propria raspundere ca nu am studii pedagogice si nici superioare. Si intreb eu acum, oare este corect asa ceva? Un astfel de curs, cu o durata asa mica si facut de forma este mai important? Are mai multa pedagogie care este necesara in acest loc de munca o persoana cu doar un acel curs?

Oare calificarea mea cu Colegiul de Invatator-Educator la universitate cu durata de patru ani si doua grade didactice obtinute in invatamant, vechimea de 11 ani la catedra erau de «Respins»?“, a scris femeia pe Facebook.

De notat că în sistemul preșcolar este criză de personal, iar unele angajate nu  au atingere cu calificarea și nici cu studiile de vreun fel.

Citește  mai mult pe Adevarul.ro

3 Comentarii
  1. zen spune

    Ce cred eu?! Cu astfel de situatii te intalnesti destul de des si nu sunt normale, dar nu sunt deacord cu expresia: «Rusine, România. M-am întors acasă după 11 ani de muncă chinuiti printre străini…»! Ce vina are tara ca unii sunt dobitoci?! Dam vina pe tara pentru niste netrebnici, cand noi suntem cei care ar trebui sa aducem odata pentru totdeauna normalul in viata publica! Excesul de legi aparute in invatamant, cat si unele exagerari ale parintilor, ale elevilor, au facut loc unor aberatii dar si unor functionari zelosi, carcotasi, neprofesionisti! Prin acea declaratie pe propria-i raspundere, practic i se cere sa declare fals(?!)! Un alt aspect sunt si acele examene de titularizare sau (si) de definitivat in invatamant, care sunt organizate odata in an si la care doamna ar fi trebuit sa fi participat! Poate ca atunci ar fi fost in regula. Practica din afara tarii este un suport dar nu exclude si respectarea unor legi de organizare si practica, specifice invatamantului de la noi! Multe legi sunt date chiar la sugestia parintilor, dupa diverse cazuri de agresivitate dintre elevii, dintre cadrul didactic si elevi sau din afara scolii – unele sunt exagerate, fac din cadrul didactic un paznic sau o bona, alteori vin in contradictie cu alte legi si chiar cu ceea ce am numi „normalitate” in invatamant! Si da, sunt si multi neaveniti in invatamant, tocmai datorita crizei de personal! Se cer fel de fel de expertize psihice si psihologice, acceptarea elevilor cu probleme speciale printre elevii considerati „normali” – la cererea unor parinti care nu accepta ca ar avea o problema mai speciala copilul lor … A lucra „chinuit” in afara tarii, nu este neaparat un argument pentru a lucra in invatamant – noi am avut chiar si medici cu diplome false (din afara tarii), care au practicat medicina si chiar au operat in spitalele din Romania … Prudenta nu strica dar nici excesele nu ajuta! Daca doamna este capabila si are experienta, atunci inainte de a critica Romania, ar fi bine sa inceapa prin a lupta pentru normalizarea situatiei din invatamant, pentru schimbarea Romaniei in mai bine! Cine vrem sa o faca daca noi doar criticam si plecam „afara”!?

  2. dunareanul spune

    Cursul acela de puericultor e facut cu dedicatie pentru cine n-are nicio pregatire pedagogica, astia-s oamenii sistemului. care ocupa posturi fara eforturi deosebite

  3. dunareanul spune

    Faceti plangere la inisterul Invatamantulu iSucces va doresc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More