Studiu APC: Majoritatea pateurilor NU sunt de ficat. Care sunt sortimentele de care trebuie să vă feriți

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale. S-a descoperit că rețeta tradițională a pateurilor de ficat nu mai are aproape nimic în comun cu ceea ce se găsește pe piață.
Mai mult de jumătate din oferta de pate de ficat comercializată în marile structuri comerciale este reprezentată de către pateul de ficat de porc. Plecând de la această preferință de consum a consumatorilor români, s-a realizat un top 10 pateuri de ficat de porc după conținutul de ficat.
Top 10 pateuri de ficat de porc

1. Tulip (Danemarca)- 46% ficat în 100 grame produs
2. Bucegi (Scandia) – 45% ficat în 100 grame produs
3. Ardennes (Mega Image) – 41% ficat în 100 grame produs
4. Campagne (Franța) – 40% ficat în 100 grame produs
5. Zimbo – 31% ficat în 100 grame produs
6. Antrefrig (Hame), Moldova în bucate (Vascar) – 30% ficat în 100 grame produs
7. Campagna (Franța) – 29,38% ficat în 100 grame produs
8. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat în 100 grame produs
9. C+C – 25,6% ficat în 100 grame produs
10. Auchan, Jensen’s (Germania) – 25% ficat în 100 grame produs
Top 5 pateuri de ficat de pui

În privința pateului de ficat de pui, rață, gâscă și curcan s-a putut realiza doar un top restrâns.
1. Capricii și Delicii (Prefera Foods) – 40% ficat de pui și 5% ficat de gâscă/rață în 100 grame de produs
2. Capricii și Delicii (Prefera Foods) – 35% ficat de pui și 10% ficat de curcan în 100 grame de produs
3. Campofrio (Group Caroli), Vascar – 30% ficat de pui în 100 grame de produs
4. Viva (Scandia), Vascar – 26% ficat de pui în 100 grame de produs
5. Carrefour – 22% ficat de pui în 100 grame de produs
Top 4 pateuri de ficat de rață

Distribuie prietenilor

1. Vascar – 26% ficat de rață în 100 grame de produs
2. Delpeyrat (Franța), Mousse de Conard (Belgia) – 20% ficat de rață în 100 grame de produs
3. La Piara (Spania) – 17% ficat de rață în 100 grame de produs
4. Jensen’s (Germania) – 15% ficat de rață în 100 grame de produs
Top 3 pateuri de ficat de curcan

1. Vascar – 26% ficat de curcan în 100 grame de produs
2. Hame Select – 25% ficat de curcan în 100 grame de produs
3. Bucegi Junior (Scandia) – 20% ficat de curcan în 100 grame de produs
Top 2 pateuri de ficat de gâscă

1. Hame Select – 25% ficat de gâscă în 100 grame de produs
2. Jensen’s (Germania) – 15% ficat de rață în 100 grame de produs
Majoritatea pateurilor NU sunt de ficat, ci paste cu adaos de ficat
“Pateurile industriale, în majoritatea lor nu sunt altceva decât paste realizate din adaosuri proteice animale / vegetale, substanțe de îngroșare naturale / artificiale, zaharuri, apă, aditivi și cantități mici de ficat (mai puțin de 20%) de la diverse specii. Multe din sorturile de pate nici nu mai sunt denumite pate de ficat, ci pate cu ficat, pentru a respecta în parte așteptările consumatorilor (neatenți la nuanțe) și reglementările în domeniu.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
Mare atenție la ce cumpărați!
• La alegerea unui pate de ficat trebuie să aveţi în vedere cantitatea de ficat din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitând acele produse care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu.
• Trebuie evitate pateurile care au în compoziție carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor.
• Nu trebuie să achiziționeze pateurile de ficat care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor.
• Verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare.
• Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, pateurile de ficat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare.

Citește mai mult pe libertateapentrufemei.ro