Studiu: Peste un milion de români ar putea să muncească și nu o fac

Peste un milion de persoane de varsta activa nu sunt implicate, oficial, in niciun fel de activitate economica, desi numarul de someri inregistrati este de aproximativ 400.000 de persoane, se subliniaza intr-un studiu realizat de PwC Romania si prezentat marti.

Numarul de un milion exclude pensionarii si persoanele incadrate in diverse forme de educatie, conform studiului „Barometrul fortei de munca”, realizat de PwC Romania pentru Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei – CDR.

„Pe de alta parte, prognozele oficiale pentru urmatorii 3 ani, privind legatura dintre piata muncii si cresterea PIB-ului, estimeaza un necesar de angajati de aproximativ un milion de persoane. Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul de populatie apta de munca, aflata in afara pietei muncii (peste 34%) fiind depasita doar de Italia si Croatia.

Distribuie prietenilor

„Acest studiu subliniaza, inca o data, necesitatea implementarii unor reforme sustenabile in educatie, sanatate si infrastructura, fara de care majoritatea problemelor legate de forta de munca nu pot fi rezolvate pe termen lung”, a declarat Adela Jansen, coordonatorul CDR, potrivit ziare.com

Mai exact, studiul releva reforma educatiei ca unul dintre elementele fundamentale ale depasirii actualei crize de forta de munca, dar si ca un instrument pentru evitarea adancirii acesteia.

Coalitia reuneste 45 de organizatii si membri asociati, reprezentand peste 54.000 de companii care genereaza in jur de 1,2 milioane de locuri de munca si peste 50% din PIB.