• Home
  • Știri
  • Sute de urși vor fi împușcați. Organizațiile de mediu sunt revoltate după ce Tanzcos Barna a semnat ordinul, în ultima zi de mandat

Sute de urși vor fi împușcați. Organizațiile de mediu sunt revoltate după ce Tanzcos Barna a semnat ordinul, în ultima zi de mandat

arthur urs romania impuscat print

În ultima zi de mandat, Ministrul Mediului Tanczos Barna a semnat ordinul prin care pot fi vânați preventiv 426 de urși. Alți 55 vor fi împușcați pentru că sunt agresivi. Demersul este aspru criticat de către ONG-iști, care susțin că, prin semnarea ordinului, fostul ministrul al Mediului nu a făcut nimic altceva decât un cadou industriei vânătorilor, notează stiri.tvr.ro.

Potrivit datelor oficiale, între anii 2016 și 2021, urșii au omorât 14 oameni și au rănit 158.

Pe pagina de sa de Facebook, Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinului prin care ar putea fi împușcați în total aproape 480 de urși.

„Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care vă fi publicat în Monitorul Oficial.”

Demersul este catalogat de către activiștii care militează pentru protecția animalelor ca fiind un cadou făcut vânătorilor.

„În momentul în care mergem în pădure şi luăm subiectiv 420 de urşi care nu sunt conectaţi de conflict, nu o să rezolvăm niciodată conflictul. Nu e nimic altceva decât un show, aşa, pentru comunitatea de vânători din Covasna şi Harghita care abia aşteaptă să meargă cu vânători din străinătate să mai vâneze nişte urşi. Nu rezolvă în niciun fel nici problema confictului comunităţilor şi nici problema de gestiune a speciei ursului în România”.

De cealaltă parte, reprezentanții vânătorilor susțin că doar prin vânătoare populaţia de urs poate fi ţinută sub control.

Parteneri