Țară frumoasă, dar să nu intri în casă

Prietenul de facebook Ionel Mesaroș postează imagini cu splendida Românie. Ultima văzută de mine arată un peisaj care curge din Ceahlău, iar brazii se văd în oglinda unui lac alpin. Dâra subțire a satului se desenează pe pantă, în sus, cu creionul țiglelor și crezi că totul urcă spre Dumnezeu și frumusețea nu mai are margini. În alt loc pasc mioare și în al treilea, printre pietre, curge nemurirea unui pârâiaș care nu s-a tulburat niciodată și nu a inundat nimic, vrednic de udat cerul gurii pe secetă și de pus pe rana arșiței care în anul ăsta n-a venit la vremea ei.

Grupul de iubitori ai frumuseților patriei, adunați sub stindardul ”România bunului simț”, apără de impietate și suie la locul ei țara. Pozele par făcute de sus, de foarte sus, din astă pricină se văd minunate. Tragedia ar începe dacă ai intra cu aparatul de pozat în casa unui bătrân uitat de fii și nepoți, muribund pe o cergă, frumoasă cândva, la rându-i. În case apar, prin lupa aproapelui, tragediile, iar frumusețea, văzută din cer, sucombă.

”România bunului simț”, din care și eu fac parte, nu intră în magaziile cu provizii ale politicii, nu scormonește în sertare și se ține la distanță de râgâitul canalelor Capitalei, de maldărele de gunoi din cancelarii și de hoața îngâmfare a îmbuibaților. E un grup mare de iubitori care, din jenă, privesc de la distanță, refuzând demitizarea prin lupa care apropie și arată microbii. E bine uneori să te ții departe de gropile de gunoi care put.

Distribuie prietenilor

România pozată de sus, dintre nori, sau și de mai sus, din văzduh, acolo unde duhul suie peste puterea văzului, e frumoasă și arată cum ar trebui să arate.

Lucian Avramescu