Va veni, la Muzeul Pietrei, președintele Iohannis?

 

Am fost întrebat, vorbele zburând iute la noi, dacă președintele României, Klaus Iohannis, pe care l-am invitat, va veni la spectacolul-concert din 14 august,  din curțile Muzeului Pietrei. Va fi o lansare a romanului meu, aici unde a fost scris, ”Despre singurătate”, și un concert susținut de unul dintre cei mai bine cotați violoniști, de la noi și din lume, Alexandru Tomescu. Și eu și el ne tragem dintr-un trunchi care se cheamă Victor Avramescu.

Spectacolul se petrece în vechiul conac de piatră, restaurat de mine integral, după ce bunicul meu și străbunicul violonistului, supraviețuitor al luptelor de la Mărășești,  a fost alungat din case și trimis la Canal. Casa e contemporană centenarului Unirii, cu toate că-n temeliile ei de piatră mai stă o altă sută de ani. Aici am organizat Muzeul Pietrei, pe care l-am donat comunității și lumii, muzeu care conține peste 3000 de sculpturi în piatră ale țăranilor spre a demonstra că noi, românii, nu avem doar o civilizație a lemnului, ci și una a stâncii cioplite.

Distribuie prietenilor

Pe președinte l-am invitat fiindcă este în țară o abundență de manifestări formale dedicate Marii Uniri și ar fi păcat să nu fie prezent la una adevărată, care conține în ea spiritul jertfei. Scrisul meu și vioara nepotului Alexandru cinstesc cu suflet și sânge acest uriaș eveniment la care mi se pare normal să invit președintele țării.

Am invitat și alți oameni, unii cu funcții mari în stat, pe care-i cunosc de ani și ani și-mi sunt prieteni. Pe unii nu-i știu direct. Vor veni aici – confirmându-mi prezența – personalități din lumea medicală, artistică, scriitoricească, diplomatică. Va fi un concert fără bilet de intrare, așa cum fără taxă de vizită vine oricine la Muzeul Pietrei, unicul muzeu din țară cu un astfel de statut. Unde vor sta spectatorii? Pe pietre, pe iarbă, pe scările ce urcă spre anexe. Pe mica scenă din piatră va urca Lucian Avramescu, povestind despre cartea lui și pietrele care respiră istorie și Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius, care va cânta din Enescu, Porumbescu, Paganini și alți compozitori cu care a suit pe cele mai importante scene ale lumii. Spectacolul se cheamă, titlu valabil pentru amândoi, ”Întoarcerea acasă”. Acțiunea nu are sponsori, nici de stat și nici particulari. Va fi sponsorizată de dubla noastră însuflețire.

Toți cei ce vor veni vor fi primiți cu dragoste, iar reproșurile pe care le-am făcut unora în scris, din viața politică, se suspendă în acea zi cu o semnificație specială. Marea Unire va fi serbată între pietrele care vorbesc, în graiul lor, despre dăinuire și jertfă.

Lucian Avramescu