AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Te simți depășit de cheltuielile lunare? Ce poți face pentru a le reduce pe termen lung

Cu siguranță ai trecut și tu prin momente în care te-ai simțit pur și simplu depășit de toate cheltuielile care s-au adunat la finalul lunii. Probabil că ți-ai dori să îți faci un plan de economii sau să poți avea libertatea de a te folosi de bani în scopuri personale, precum organizarea unei vacanțe, cumpărarea unei noi mașini sau pur și simplu înnoirea garderobei.

Cheltuielile lunare însă au și ele un cuvânt de spus și îți dau toate planurile peste cap. Acestea pot fi, în schimb, atenuate pe termen lung prin anumite schimbări rapide sau investiții singulare. Vei fi absolut surprins de câte vei putea face cu banii economisiți!

 

 Iată cum poți transforma risipa în economii pentru a reduce cheltuielile lunare!

  • Planifică inteligent cheltuielile în ceea ce privește mâncarea

Știai că aproximativ 40% din mâncarea cumpărată în decursul unei singure luni este risipită? Mai mult ca sigur ți s-a întâmplat și ție să despachetezi tot ceea ce ai cumpărat din magazin sau supermarket și să-ți dai seama că nu aveai de fapt nevoie de mare parte din produse, acestea fiind rezultatul unor achiziții impulsive. Pentru a evita să îți umpli frigiderul (și să îți golești, în același timp, buzunarele) de produse pe care nu le vei consuma, planifică-ți la începutul fiecărei săptămâni orice masă în parte, pe durata a șapte zile. Află de ce produse sau ingrediente ai nevoie pentru a prepara felurile de mâncare, concepe o listă de cumpărături și vizitează supermarketul doar o dată pe săptămână, pentru a face rost de strictul necesar.

         De asemenea, evită pe cât posibil mesele în oraș. Majoritatea felurilor de mâncare pe care le poți consuma la un restaurant pot fi preparate și acasă, la prețuri exponențial mai mici. 

  • Înlocuiește becurile din casa cu spoturi led

         Lumina emisă de leduri are aceeași intensitate precum cea emisă de  becurile incandescente, însă acestea consumă o cantitate de energie cu 70-90% mai mică. Pentru a observa o diferență semnificativă la nivelul costurilor electrice, comandă spoturi led și înlocuiește toate becurile pe care le ai în casă cu acestea. Ele sunt puțin mai costisitoare decât becurile clasice, însă te vor ajuta să economisești sume considerabile (în funcție de numărul becurilor pe care le ai în casă, poți economisi chiar și 1200 de lei anual).

         De asemenea, durata de viață a unui spot led este în jur de 15 ani, în timp ce un bec incandescent funcționează aproximativ un an. Astfel, pe durata de viață a unui singur led ar trebui să schimbi până la 15 becuri industriale.  

  • Modifică serviciile de telefonie

         Analizează-ți cu atenție serviciul de telefonie și gândește-te dacă te folosești de toate opțiunile pe care le plătești. Dacă observi că achiți servicii de care nu te-ai folosit niciodată, modică-ți abonamentul astfel încât să se plieze cu exactitate pe nevoile tale.

De asemenea, ia în considerare și posibilitatea înlocuirii abonamentului cu o cartelă preplătită. Spre deosebire de abonament, aceasta poate avea costuri mult mai mici, pe care le cunoști din start. Află aici mai multe detalii despre diferențele dintre cele două servicii la care poți apela și decide-te care este varianta potrivită pentru tine. Nu uita să urmărești și mediul competițional, căci este posibil ca alte companii să îți ofere exact aceleași servicii, la un preț exponențial mai scăzut.

  • Instalează-ți în locuință o centrală termică în condensare

Deși reprezintă o investiție mai costisitoare, avantajele economice ale unei centrale termice sunt evidente: pe lângă faptul că nu vei mai depinde de încălzirea centralizată în anotimpul rece, aceasta poate fi optimizată în funcție de preferințele fiecărui utilizator în parte. Capeți astfel un control parțial asupra cheltuielilor de întreținere, putând regla temperatura după propriile dorințe. Prin instalarea unei centrale termice în condensare (cea mai eficientă categorie de centrale) poți economisi până la 40% din cheltuielile energetice.

Pentru a maximiza economia, instalează odată cu centrala și un termostat, care măsoară temperatura camerei în care este plasat și poate trimite comenzi de pornire/închidere automată către aceasta. De asemenea, temperaturile de pornire și de oprire a centralei pot fi setate din aparat și schimbate în funcție de preferințe. 

Deși uneori cheltuielile lunare pot părea interminabile, există numeroase lucruri pe care le poți face pentru a le reduce, evitând risipele. Începe de astăzi să îți organizezi planurile de reducere a cheltuielilor pentru a putea economisi câte puțin în fiecare lună. În final, îți vei putea atinge toate obiectivele care până acum păreau doar vise îndepărtate.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!