AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tipuri de compresoare de aer

 

Dacă ești profesionist în industria auto compresorul de aer nu poate lipsi din trusa de unelte. Dispozitivul îți poate fi de folos și în derularea diverselor activități casnice cum ar fi umflarea anvelopelor autoturismului sau ale bicicletei. Rolul echipamentului este de a mări presiunea aerului prin micșorarea volumului. Practic, transformă energia mecanică în energie potențială.

 

Compresoarele se folosesc într-o varietate de industrii, tocmai de aceea există modele specifice pentru fiecare activitate în parte. Dacă vrei să-ți actualizezi gama de ustensile sau pur și simplu vrei să investești într-o variantă profesională nu-ți rămâne decât să te documentezi. Pentru a-ți ușura munca, mai multe despre alegerea unor compresoare aer afli în rândurile de mai jos.

Compresoarele de aer

 

Dacă vrei să elimini din start alternativele care nu se pliază așteptărilor tale există mai mulți factori pe care trebuie să îi ai în vedere:

 

  • Caracteristicile aplicației – Înainte de a face achiziția gândește-te în primul rând unde și cum vei folosi compresorul. Dacă îl vei utiliza pentru activități gospodărești te poți orienta către variantele mai compacte, ușor de manevrat. În cazul în care ai o afacere și vrei să-ți îmbunătățești proiectele ar fi ideal să te orientezi către dispozitive premium.
  • Presiunea și debitul – Asigură-te că echipamentul ales poate furniza presiunea necesară pentru uneltele pe care le vei folosi pentru derularea activităților. Opțiunile cu debit mediu sau mare sunt compatibile cu majoritatea instrumentelor de lucru. Modelele de compresoare aer cu piston sunt recomandate pentru funcționarea cu vârfuri de sarcină.
  • Nivelul de zgomot – Verifică nivelul de zgomot al compresorului, mai ales dacă va fi utilizat în spații închise. În general, variantele pe bază de pompă cu ulei sunt mai silențioase și mai avantajoase din punct de vedere financiar. Însă, au nevoie de o întreținere periodică.
  • Specificațiile designului – Dacă ești nevoit să-l transporți dintr-un spațiu în altul, asigură-te că echipamentul este ergonomic și echipat cu mânere sau roți pentru a fi ușor de manevrat. Compresoarele mai compacte pot fi potrivite pentru uz casnic sau pentru mici ateliere.
  • Calitatea și brandul – Investește într-un compresor de la un producător de încredere. Verifică recenziile și evaluează descrierea produsului. Calitatea superioară indică niveluri ridicate de rezistență și performanță mecanică. Alocă un buget realist și nu te rezuma la opțiuni ieftine.

 

Tipuri compresoare aer

Un alt criteriu important care te va ajuta să iei o decizie corectă este tipul de compresor. Există două mari categorii din care poți alege:

 

  • Compresoare de aer cu piston – Cel mai des întâlnite modele în cazul atelierelor auto sau a celor de bricolaj. Are la bază un piston care se deplasează de sus în jos într-un cilindru. În momentul în care se află jos, aerul aspirat este comprimat. Spre deosebire de cele cu șurub, compresoarele cu piston sunt mai zgomotoase, iar activitățile de mentenanță trebuie efectuate mai des. De asemenea, nu oferă același randament energetic. Totuși, sunt investiții mai ieftine, dar întreținerea pe termen lung s-ar putea să genereze cheltuieli suplimentare.

 

  • Compresoare aer cu șurub – Principiul de funcționare este simplu. Prezintă două rotoare în formă de șurub care se învârt în sens opus pentru a comprima aerul și a elimina pierderile de energie. Sunt folosite la nivel industrial, chiar și în domeniul petrolier. Sunt mai indicate decât cele cu piston și sunt potrivite pentru aplicații unde e nevoie de un debit mare de aer. Motorul oferă performanțe înalte, însă gradul de eficiență energetică nu este afectat. Au design robust, dar în același timp fiabil.

Nu contează ce compresor alegi atât timp cât te orientezi către producători renumiți, care pun accent pe calitate.

Gândește pe termen lung și bucură-te de proiecte reușite pe plan profesional!

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!