• Home
  • Știri
  • Tomac propune un mini-Schengen: România, Bulgaria și Grecia să desființeze frontierele dintre ele

Tomac propune un mini-Schengen: România, Bulgaria și Grecia să desființeze frontierele dintre ele

eugen tomac 2

Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a propus crearea unui mini-Schengen: România, Bulgaria și Grecia să desființeze frontierele dintre ele.

Acesta a acuzat Austria de abuz de putere, deoarece se opune intrării noastre în Schengen, deși îndeplinim toate criteriile și suntem susținuți de restul statelor și de Comisia Europeană.

Tomac a mai afirmat că guvernanții austrieci mint cum nu s-a mai întâmplat în Europa, căci spun că se opun extinderii Schengen deoarece sistemul nu mai funcționează, dar la Consiliul JAI de anul trecut au votat pentru includerea Croației în acest Spațiu. Croația a aplicat mult mai târziu decât România, în 2021.

Întrebat la postul B1 TV cât de posibil poate să fie acest mini-Schengen cu Bulgaria, Eugen Tomac a răspuns: „Cred că imediat după decizia Consiliului JAI de anul trecut, decizia nedreaptă prin care ne-a fost respinsă intrarea din cauza Austriei și Olandei, prima persoană care a venit cu acest scenariu a fost colegul meu domnul eurodeputat Marian-Jea Marinescu, care a spus că cele două guverne pot face foarte ușor notifica Comisia Europeană și desființa frontierele între statele noastre. Cred că e o măsură corectă pe care trebuie s-o aplicăm imediat. Aș merge mult mai departe, aș propune ca România, Bulgaria și Grecia să desființeze frontierele între ele pentru că nimeni nu ne poate îngrădi acest drept, trebuie doar notificată Comisia. Cred că acest demers pe care-l susțin și colegii din Bulgaria trebuie implementat imediat”.

„E clar că avem parte de un abuz de putere din partea guvernului de la Viena, că în UE sunt 25 de guverne care spun că România și Bulgaria merită în Schengen, îndeplinesc criteriile, Comisia Europeană e cea care validează dacă îndeplinești criteriile sau nu și Comisia ne susține inclusiv în procesul pe care l-am deschis la CJUE. Comisia susține acest demers printr-o notă oficială transmisă către instanță, deci din acest punct de vedere cred că e absolut necesar să depășim această stare de neputință și să acționăm în limitele în care putem opera. Asta înseamnă să desființăm frontiera cu Bulgaria și aș merge mult mai departe, inclusiv Grecia, că românii circulă mult pe această rută”, a mai afirmat președintele PMP.

Parteneri