• Home
  • Știri
  • Tomac, scrisoare deschisă către Ciucă: Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european

Tomac, scrisoare deschisă către Ciucă: Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european

tomac

Într-o scrisoare deschisă, europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să înceapă procedura de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria şi Ţările de Jos la şedinţa Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen.
Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022”, se arată în scrisoarea deschisă.
Tomac susține că votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene:
– Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2);
– Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE);
– Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE);
– Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE);
– Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene).
„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE.
În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE”, precizează europarlamentarul.
„Vă solicit ca, în numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen.
Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.
„Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României.
Este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică. Înainte să ne acorde alții drepturile, trebuie să înțelegem că 20 de milioane de români sunt cetățeni europeni și un drept esențial le-a fost încălcat.
Prin urmare este datoria noastră să luptăm pentru dreptate!”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Parteneri