AM Press Logo
Muzeul Pietrei

TOP 5 tipuri de ciorbă preferate de români

Ciorba este un fel de mâncare pe cât de simplu, pe atât de apreciat. Poporul român este un împătimit al ciorbelor, cu rețete dintre cele mai variate și o istorie interesantă. Ciorba este un preparat culinar pe care românii îl mănâncă din copilărie și îl păstrează mereu în suflet. În rețetele românești de ciorbe se regăsesc diverse influențe din culturi diferite, însă gustul lor este unic și reprezentativ zonei din care provin.

 

Iată top 5 ciorbe gustoase și originile lor:

  • Ciorba de burtă

Această ciorbă se află în topul preferințelor și nu lipsește din meniurile restaurantelor. Este cea mai preparată ciorbă din casele românilor și își are originea de la Imperiul Otoman, fiind folosită cu scop recuperator în război. Ciorba de burtă este bogată în aromele preferate de români. Aceasta are un gust acrișor de la smântână și o aromă intensă de usturoi. Nu este cea mai ușoară rețetă de preparat, însă oricând poți savura o ciorbă bună de burtă la restaurant.

 

  • Ciorba rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană are o istorie foarte interesantă. Rețeta a fost inventată de o gospodină care a dorit să prepare pentru soțul ei o ciorbă de burtă, fără burtă. Așadar, a adăugat carne de pui și rezultatul a fost atât de bun încât au adăugat rețeta și în meniul restaurantului pe care îl administrau. Pentru că familia respectivă locuia în municipiul Rădăuți, au denumit ciorba după acesta. Astăzi, poți comanda ciorbă rădăuțeană în București foarte rapid de la foodnation.ro pentru toată familia. Gustul este asemănător cu cel al ciorbei de burtă, însă puiul lasă o aromă diferită, mult iubită de români.

 

  • Ciorba de perișoare

În bucătăria turcească ciorba de perișoare se numește Köfte Çorbası sau în traducere, ciorbă cu chiftele. În România, această ciorbă se prepară ușor diferit în funcție de zonă. Pentru perișoare se poate folosi atât carne de porc sau vită, cât și de curcan. Unele gospodine aleg să pună orez, iar altele nu. De cele mai multe ori ciorba este acră, însă există variante și de ciorbă de perișoare dulce.

 

  • Ciorba de văcuță

Are un gust intens de carne de vită acompaniat de savoarea legumelor. Bucățile mici de văcuță sunt fragede și merg de minune cu gustul smântânii care nu lipsește de pe masă. Pe vremuri, țăranii puneau orice legume aveau la îndemână în această ciorbă. Este foarte ușor de realizat și este hrănitoare.

 

  • Ciorba de fasole cu afumătură

Poate cea mai sățioasă rețetă este cea de ciorbă de fasole cu afumătură, în stil ardelenesc. Este foarte populară deoarece fasolea este o legumă care rezistă timp îndelungat în cămară și era prezentă des în casele românilor. În perioadele de post, gospodinele făceau ciorbă de fasole boabe. Afumătura a fost adăugată pentru a oferi ciorbei de bază un plus de aromă, care a făcut-o mult mai gustoasă.

Așadar, ciorbele pe lângă faptul că sunt gustoase, aduc aminte și de copilărie. Acest lucru le face speciale și nelipsite din meniul românilor. Nu uita ca la orice ciorbă să adaugi ardeiul iute, pâinea și smântâna care se potrivesc de minune.

Sursă foto: pixabay.com

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!