• Home
  • Știri
  • Top european: Galați, orașul cu cel mai curat aer din țară. Iaşi, cel mai poluat cu particule toxice industriale

Top european: Galați, orașul cu cel mai curat aer din țară. Iaşi, cel mai poluat cu particule toxice industriale

poluare 1

Cel mai curat aer din România îl putem respira la Galați, dacă vorbim de nivelul poluării cu particule toxice industriale. Oraşul de la malul Dunării este evidenţiat chiar într-un top european de mediu. Galaţiul a reuşit să învingă poluarea: în urmă cu 30 de ani aerul din oraş era încărcat cu noxele emise de combinatul siderurgic şi de fabricile din zonă. Acum este pe locul 21 la nivel european şi are cel mai curat aer dintre oraşele ţării noastre. Iar Iaşi este cel mai poluat oraş al României, potrivit aceluiaşi studiu, notează stiri.tvr.ro.

Potrivit Agenției Europene de Protecție a Mediului, particulele fine de praf reprezintă principala problemă a aerului din orașe. Acestea sunt inhalate și pot declanșa boli grave.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca nivelul maxim de particule să fie până în 5 unități pe metrul cub.

Un studiu european, făcut în 340 de orașe, arată că cel mai pur aer se respiră în orașul portughez Faro, un mic port de la malul Oceanului Atlantic.

Pe locul 21 regăsim orașul Galați. O explicație ar fi că marii poluatori fie s-au închis, cum sunt fostele fabrici comuniste care au intrat în faliment, fie au pornit o politică de protecție a mediului.

Au contat și investițiile făcute de primărie în ultimii ani, inclusiv în înlocuirea transportului public din oraș, care acum este exclusiv electric.

La polul opus, cel mai poluat aer este în Iași. Orașul se află pe locul 340 în clasamentul întocmit de Agenția Europeană de Protecție a Mediului, cu 18,5 micrograme de particule pe metru cub.

În același studiu, București se situează pe locul 302, cu 15,7 micrograme de particule pe metru cub.

Parteneri