Topul celor mai poluate județe din țară

Covasna, Ilfov și București sunt în fruntea listei cu cele mai poluate judeţe din ţară.
Potrivit măsurătorilor înregistrate de peste 200 de senzori Airly pentru calitatea aerului, județele Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi Municipiul Bucureşti sunt cele mai poluate. Aici există cea mai mare concentraţie anuală de particule PM 10 din ţară.

Dar lângă Covasna, Harghita, plus Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare se află în fruntea judeţelor cu cel mai curat aer.
Inspectorii Gărzii Naționale de Mediu avertizează că sursele poluării sunt tot mai multe, iar particule foarte mici, de tip PM 10, sunt extrem de nocive pentru sănătatea umană.

„Avem poluatori consacrați, industriali, avem poluatori în marile orașe cum sunt București, Iași, în care congestia din trafic este un poluator foarte bine definit. În perioada iernii avem acești poluatori temporari din cauza încălzirii centralizate sau a încălzirii rezidențiale – de aici avem destul de multă poluare și particular – în multe orașe, chiar și în București și alte orașe, există aceste sobe care pot polua destul de mult”, a spus Octavian Berceanu, comisar general, Garda Națională de Mediu, potrivit stiri.tvr.ro.

Distribuie prietenilor

„PM 10 sunt particule de dimensiuni mai mari de 10 microni. Ele ajung la nivelul căilor respiratorii mari, de exemplu la nivelul nasului, la nivelul faringelui, în trahee și bronhii, și pot duce la apariția unor neoplazii sau la exacerbarea unor boli preexistente. De exemplu, cum este astmul bronșic”, a spus Ioana Munteanu, medic pneumolog.

Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani şi România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.