Tradiții la praznicul Sfântului Andrei. Noaptea de dinaintea sărbătorii este foarte importantă!

Totdeauna, în ziua praznicului Sfântului Apostol Andrei, numită în popor Moş Andrei, Indrea, Cap de iarnă sau Ziua Lupului, este vremea ritualurilor ce influențează bucuriile în viață și mai ales în dragoste. Din vremea lui Zalmoxe, obiceiurile și tradițiile au fost respectate de oameni pentru ca sporul, sănătatea și bucuriile să nu-i părăsească pe parcursul anului.

Se pun boabe de gâu la încolțit, pentru un an prosper
O tradiție răspândită în toate zonele geografice din țară este ritualul cu grâu. În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, cel care deschide luna darurilor, este de bun augur ca, în fiecare cămin, membrii familiei să pună grâu la încolţit. Într-o farfurioară de lut, se pune o mână de boabe de grâu în pământ de flori, iar lângă farfurioară se așează o icoană a Sfântului Andrei. Cine nu are o astfel de icoană poate confecţiona singur din carton o cruce în formă de X. Fiecare membru al familiei trebuie să-și îngrijească propria farfurioară cu grâu pe care să-l ude cu puțină apă la un interval de două-trei zile, până la Anul Nou. Dacă grâul va crește verde și des, atunci persoana care l-a pus la încolțit va avea un an îmbelșugat, cu sănătate deplină, dar și cu bani.

Turta Sfântului Andrei prevestește cine este ursitul
Fata care vrea să-și cunoască ursitul prepară o turtă în care pune cantități egale de apă, de făină și de sare. Fiecare ingredient se măsoară cu o coajă de nucă. Turta va fi coaptă pe vatră, apoi va fi mâncată în ajunul praznicului, în seara de 29 noiembrie. Peste noapte, voinicul (ursitul) apare în vis aducându-i tinerei apă care să-i potolească setea. Când fata nu visează nici un băiat, ea nu se va mărita în anul următor.

Distribuie prietenilor

Colacul cu usturoi al Sfântului Andrei, divinație pentru soartă
Tânăra care vrea să știe dacă ursitul vine foarte repede în viața ei, atunci ea prepară un colac din pâine dospită, iar la mijlocul acestuia va pune un grăunte de usturoi. Colacul trebuie să fie așezat într-un loc călduros.Când după o săptămână răsare usturoiul, fata va avea noroc și se va căsători în curând cu persoana pe care o iubește.

Un ritual cu grâu şi cu sare alungă blestemele
În ajunul Sfântului Andrei, teama de farmece și de blesteme a fost în centrul magiei. În numeroase zone geografice din țară se practică un ritual cu efecte benefice pentru persoana care-l împlinește. Este vorba despre magia cu grâu și sare: În jurul unei grămăjoare cu boabe de grâu se presară sare grunjoasă; cu o lumânare aprinsă se încălzeşte sarea, iar persoana care practică ritualul ţine palma dreaptă deasupra acestei grămezi şi spune rugăciunea preferată, rostită deseori în familia respectivă. La finalul ritualului, persoana spune: „Cu această rugăciune, cu grâu şi cu sare, simbolurile sporului şi ospeţiei, mă eliberez de toate relele şi blestemele trimise de duşmanii ştiuţi şi neştiuţi asupra casei mele. Amin!”.

Să alungăm ghinionul în noaptea Sfântului Andrei
De secole, în tradiţia populară, noaptea Sfântului Andrei este considerată Noaptea strigoilor, a persoanelor care au trecut în nefiinţă şi nu-şi găsesc liniştea. În acelaşi timp, în această noapte, spiritele rele se plimbă nestingherite prin lume și poposesc în casele oamenilor. De fiecare dată, când strigoiul a pătruns în casă, se remarcă prezența sa, pentru că aduce pagubă şi boală. Pentru a se apăra de furia acestor spirite răzbunătoare, în ajunul praznicului, gospodarii ascund coasele, furcile și toate obiectele ascuțite. În același timp, toate vasele în care se prepară mâncare se întorc cu gura în jos. Potrivit tradiţie, în casele în care gospodinele nu țin seamă de acest obicei, pe parcursul anului următor, se vor confrunta cu numeroase nenorociri.

O funie cu usturoi atrage sporul în casă
În Muntenia se mai practică mereu ritualul cu usturoi. În acest caz, la grinda casei sau la fereastră se agaţă câte o funie de usturoi, pe care sunt înşirate cât mai multe căpăţâni. Se spune că ritualul a avut totdeauna efecte spectaculoase, deoarece gospodarii care l-au respectat, an de an, au fost ocoliți de pagubă și de boli.

La țară, bărbații poartă funii cu usturoi la brâu
Mai ales în mediul rural, bunicii poartă o funie cu usturoi la brâu toată ziua. Potrivit tradiţiei, împlinind această datină străbună, gospodăria respectivă este apărată de necazuri, iar membrii familiei vor fi sănătoși tot anul. Mai mult, dacă în familia respectivă sunt fete de măritat, împlinirea aceste datini atrage pețitorii.

Candela aprinsă protejează destinul gospodarilor
Când candela arde în noaptea de Ajun, spune tradiția, destinul gospodarilor este protejat de lumina divină pe parcursul anului și niciun necaz nu se va apropia de casa respectivă.

O icoană nouă cu Sfântul Andrei aduce noroc
În Basarabia, în Moldova şi în Transilvania, în familiile care se confruntă cu multe nenorociri, gospodarii trebuie să cumpere o icoană a Sfântului Andrei, să o sfințească la biserică și s-o aducă în căminul lor, pentru a alunga duhurile necurate, bolile şi paguba.

Nu înstrăinați obiecte din casă, pentru că fuge norocul
În ziua sărbătorii, nu dați bani cu împrumut și nu înstrăinați obiecte din casă, orice s-ar întâmpla. Tradiția spune că persoanele care nu țin seama de această datină va fi ocolit de noroc.

Continuarea aici