• Home
  • Prima
  • Trenul românesc a murit pe șine. Căile ferate, în cea mai sinistră decădere

Trenul românesc a murit pe șine. Căile ferate, în cea mai sinistră decădere

pe sine 1

Dacă în Japonia, ministrul Transporturilor cerea scuze poporului pentru întârzierea, cumulată timp de un an, a tuturor trenurilor de călători, cu TREI minute, în România calea ferată s-a prăbușit cu totul, la propriu și la figurat. Întârzierile ating o zi, zguduitoare fiind călătoria cu trenul spre mare a unui grup de copii care trebuiau să ajungă în tabără azi și au ajuns mâine, ocolind România.

În timp ce în Europa trenurile de marfă circulă pe calea ferată cu viteze cuprinse între 70 şi 90 km/h, scrie Jurnalul.ro, la noi se târăsc cu o viteză medie de 20 km/h pe liniile magistrale, pentru că pe liniile secundare viteza coboară pe multe porţiuni sub cea a unei căruţe, 5-10 km/h. Trenurile de călători InterRegio au viteze medii de 54-58 km/h, iar cele Regio, de 37-40 km/h. În prezent, nu mai puţin de 60% din infrastructura feroviară a depăşit termenul de scadenţă în privinţa reînnoirii şi modernizării. De ani de zile, singura măsură care se ia pentru evitarea unei tragedii pe calea ferată este reducerea vitezei.

Transporturile au încăput, după Decembrie 89, pe mâna unor politicieni care au făcut, prin interes mercantil sau incompetență, totul pentru distrugerea acestui reper al civilizației. Știu un nume care pentru mine înseamnă distrugerea căii ferate – spune un analist – Traian Băsescu. Acum guvernarea PSD-ALDE încearcă să-l depășească. Readucerea transportului feroviar la nivel european înseamnă multe miliarde de euro.

D. Dumitru, AMPress

Parteneri